İstanbul
Parçalı bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4352 %-0.03
38,2423 %-0.35
Medya Haber GÜNCEL İmamoğlu’na Diploma Soruşturmasında Gelişme: Savcılık Belgeleri İstedi

İmamoğlu’na Diploma Soruşturmasında Gelişme: Savcılık Belgeleri İstedi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili ‘usulsüzlük’ iddiasının ardından başlatılan soruşturmada başsavcılık İstanbul Üniversitesi’ne yazı gönderdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğu yönündeki iddia üzerine “resmi belgede sahtecilik” suçundan soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi’ne diploma hakkında işlem yapılması talebini iletti.

Savcılığın üniversiteye yazdığı yazıda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun KKTC’den İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçişinin, usullere uygun olmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Yüksek Öğretim Kurulu’nun 17.02.2025 tarihli araştırma raporu kapsamında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 29.06.1988 tarihli ve 1830 sayılı, 17.09.1991 tarih ve 3462 sayılı ve 23.10.1992 tarih ve 4240 sayılı yazılarında istinaden K.K.T.C.de faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarından sadece Doğu Akdeniz Üniversitesinin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığının belirtildiği, bahse konu yazışmalar dikkate alındığında yatay geçiş işlemlerinde yabancı ülkedeki yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı şartının arandığının anlaşıldığı, dolayısıyla tanınırlığı olmayan University College of Northern Cyprus (UCNC'den yapılan yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığınca Yükseköğretim Kurulu Kararlarına uygun yürütülmediğinin anlaşılmıştır.”

Bir An Önce İşlem Yapılmasını İstedi

Sabah’ta yer alan yazıya göre, Başsavcılık, İmamoğlu’nun diplomasını halen kullandığına dikkat çekerek, “hukuksuz işlemlere engel olunması amacıyla, işlem yapılmasını” da istedi. Yazıda, “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından tanınırlık, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve yatay geçiş kabulüne dair idari işlemlerin Yükseköğretim Kurulu kararlarına aykırı olarak yapıldığı tespit edilmiş olup, bahse konu diplomanın kullanılmaya (Yüksek Seçim Kurulu gibi vb.) devam edildiği, bu kapsamda diplomanın dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılması.” ifadesine yer verildi.

Başsavcılık Bütün İsimleri Sordu

Başsavcılığın yazısından soruşturmanın genişletildiği de anlaşıldı. 

Başsavcılık, üniversiteden şu bilgileri de istedi:

“İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ekte gönderilen rapor doğrultusunda bahse konu diplomanın kullanılması sonucunda doğacak hukuken telafisi mümkün olmayan sonuçlar göz önüne alındığında idari soruşturmanın yürütülmesi veya yürütülen bir idari soruşturma var ise bahse konu soruşturma raporlarının Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi,

Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Üniversitesinde görmüş olduğu öğrenime ilişkin tüm belgelerin tarafımıza tarafımıza onaylı suretinin gönderilmesi,

12 Eylül 1990 tarihinde yatay geçişin kabulüne ilişkin iş ve işlemlerin kim ve kimler tarafından ihdas edildiğinin tespiti ve tarafımıza açık kimlik bilgilerinin gönderilmesi,

Raporda bahsedilen yatay geçişe ilişkin raporda belirtilen tarihlerde benzer yatay geçiş işlemlerinin yapılıp yapılmadığı hususuna ilişkin cevabın İVEDİ bir şekilde Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi hususunda gereği rica olunur.”

İmamoğlu’nun Danışmanı: Belgeleri Talep Etti

Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun sosyal medya platformu X hesabından açıklamada bulundu. 

Murat Ongun açıklamasında şunları yazdı:

“İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptalini istediği iddiası doğru değildir. Savcılık üniversiteden konuyla ilgili belgeleri talep etmiştir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *