İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9489 %0.04
37,4644 %0.27
3.312,68 0,80
Medya Haber Galeriler GÜNCEL Hatalı basım paraların değeri dudak uçuklatıyor! Cüzdanınızı kontrol edin bu para varsa yaşadınız...

Hatalı basım paraların değeri dudak uçuklatıyor! Cüzdanınızı kontrol edin bu para varsa yaşadınız...

Son zamanlarda hatalı basım paralarla ilgili ilginç haberler medyada sıkça yer almaktadır. Van’da yaşayan Sezgin Yılmaz, aldığı 5 TL’nin hatalı basıldığını fark ederek 50 bin TL’ye satışa çıkardı. Düzce’de yaşayan ortaokul öğrencisi Yasenur Durmaz ise hatalı basım olduğunu düşündüğü 5 TL’sini 1000 TL’ye satışa çıkardı. Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan Hüseyin Güzel, üzerinde iki sıfırı olmayan 200 TL’yi 55 bin TL’ye satışa çıkardı. İşte hatalı basım para haberleri...

Hatalı basım paraların değeri dudak uçuklatıyor! Cüzdanınızı kontrol edin bu para varsa yaşadınız... 1

Hatalı basım paralar, matbaa veya darphanedeki basım esnasında herhangi bir nedene bağlı olarak paranın normal özelliklerinin dışına çıkması sonucu oluşan paralardır. Bu paralara ise hatalı para denir. Hatalı para koleksiyonculuğu, para koleksiyonculuğunun farklı çeşitlerinden birisidir. Geçmişte ve günümüzde hem kağıt hem de madeni paralar çeşitli nedenler ile basım esnasında hatalı şekilde basılmış olabilir. Bu paralardan bir kısmı tedavül görürken yani dolaşıma çıkmışken, bir kısmı dolaşıma çıkmadan ya koleksiyoncuların eline geçmiş ya da imha edilmiştir.

Hatalı basım paraların anlaşılması için paranın normal özellikleri ile karşılaştırılması gerekir. Hatalı basım paraların çeşitli türleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır1:

Kesim Hatalı Paralar: Hem kağıt hem de madeni paralarda görülebilir. Paranın herhangi bir kısmında kesim normalin dışına çıkmıştır. Bazen fazla, bazense az kesilmiş olabilir.
Kayık Baskı Paralar: Normalde hem kağıt paralarda hem de madeni paralarda içeriğin kenarlara belirli bir sınırda olması ve genellikle eşit şekilde basılması gerekir. Bazen baskı herhangi bir yönde dışarıya taşmış olabilir. Bu durumda paranın baskısının bir kısmı görülmüyor olabilir ya da olması gereken yerin dışındadır.

1 / 2
Hatalı basım paraların değeri dudak uçuklatıyor! Cüzdanınızı kontrol edin bu para varsa yaşadınız... 2

Eksik Baskı Hatalı Paralar: Paralarda bazen belirli kısımlar çeşitli nedenler ile baskıya girmemektedir. Kağıt paralarda da, madeni paralarda da bu durum görülebilir. Özellikle günümüzde Türk Liralarında 0 olmaması bu anlamda sık gördüğümüz bir hatadır2.
Şekil Bozuklukları: Bazen paralar olması gereken şeklin dışında bir basıma sahiptir. Bu herhangi bir şekilde görülebilir. Para enine veya boyuna dengesiz, normale göre kalın vb. şekillerde olabilir.
Ters Baskı Hatalı Paralar: Bazen kağıt paralar veya madeni paralar olması gerekene göre ters basılabilmektedir. Sık gördüğümüz bir hatadır.
Çapaklı Paralar: Madeni paralarda paranın herhangi bir kısmında, basım sırasında bir kalıntı olabilir. Bu tarz paralarda hatalı para olarak karşımıza çıkar.
Hatalı basım paralardaki en önemli konunun hatanın orijinal yani basım sırasında oluşmuş olmasıdır. Bu olmazsa olmaz bir kriterdir. Basım sırasında oluşan hatalar hata olarak kabul edilir ve bu tarz paralar hatalı paralar sınıfına dahil olarak değer kazanır. Bunun yanında sonradan oluş olan deformeler, yapılar, kaymalar, kesilmeler, mürekkep akmaları, çizilmeler vb. durumlar birer kusur olarak kabul edilir ve paranın değerini olumsuz yönde etkiler1.

2 / 2
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *