Yaşlılıkta Dinamizmi Korumak Mümkün! Uzmanlarından Altın Tavsiyeler…
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kas erimesi ve kemiklerde güçsüzlük uzman tavsiyeleri ile iyileşme gösteriyor. Sağlıklı bir hayata adımın ilk şartı olarak sporu hayat standardı haline getirmeyi öneriyor. Konu üzerine uzman profesör doktor Cem Coşkun Avcı sporun sağlık açısından önemine değindi. Uzman isim eklem hastalıklarından başlayarak Alzheimer'a kadar pek çok hastalığı engellediğine dair raporlarını halka sundu.
40 Yaş Sonrası Kadın ve Erkekler Dikkat!
Spor yapmak hayatın her alanında sağlıklı bir yaşam için tavsiye edilen bir eylemdir. Ancak ilerleyen yaşlarda uzman doktora göre özellikle 40 yaşından sonra sporu tamamen hayatın içerisinde yer alan bir eylem haline getirmek gerekiyor. Yaşam kalitesini artırabilmek bu sayede mümkün oluyor. Uzman doktor “40 yaşından sonraki süreçte vücutta negatif bir denge oluşuyor. Bu durum kas kitlesinde zayıflıklara neden oluyor” dedi. Özellikle kadınlardaki kemik miktarı ve yoğunluğu menopoz sürecinden sonra daha da hızlanıyor. Kas sisteminde ve kemik kitlesinde görülen huzursuzluk spor ile giderilebiliyor.
Hangi Hastalıklardan Sporla Korunulabilir?
Araştırmalarda spor yapan yaşlıların kas kütlesinden herhangi bir kayıp olmadığı tespit edildi. Bedensel olarak sağlığı da koruyan spor diyabet ve kalp rahatsızlıklarına karşı da bir kalkan oluşturuyor. Yalnızca bu da değil metabolik hastalıklar, kemik erimesi ve kas kütlesi kaybını sporla engellemek mümkün oluyor.
Vücut ve Zihin Sağlığı için Spor Önemli!
Uzman doktor Avcı: “Eklem bölgeleri ve kıkırdaklar sporla korunuyor. Ayrıca kişi kilolarından arındırılarak kontrollü bir kilo alma sürecini beraberinde getiriyor. İleriki yaşlarda oluşabilecek düşme problemleri göz önünde bulundurulduğunda daha hafif sporların yapılması öneriliyor. Burada hedef vücut ve zihin sağlığını kuvvetlendirmek ancak düşme risklerini en aza ile indirecek sporları tercih etmek.” dedi.
“Yaşlılıkta Düzenli Spor Alzheimer'ı Engelliyor!”
Yaşlılık döneminde yapılan düzenli sporun yalnızca vücut sağlığına değil zihinsel sağlığa da faydalı geldiği araştırmalar sonucunda tespit edildi. Bilişsel olarak fonksiyon kayıplarının yaşandığı 60'lı yaşlara doğru oluşabilecek unutkanlık sporla engellenebiliyor. Alzheimer hastalığı için koruyucu bir etkiye sahip olduğu da tespit edildi. Hem ruhsal hem de bilişsel fonksiyonlara etkili gün içinde yapılabilecek 3 basit kardiyo sağlığı koruyor.