Yaşamı tehdit eden Maymun çiçeği virüsü nasıl fark edilir? Belirtileri ve tedavi metodu…
Son dönemlerde sıklıkla duyulan maymun çiçeği virüsü Orta ve Batı Afrika'da başlayan ve dünyanın diğer bölgelerine yayılım gösteren bir virüstür. Bu virüsü anlayabilmek ve belirtilerini takip ederek sağlığı korumak için yapılması gerekenler ve hastalığın seyrine dair son yaşananlar detayları ile haberimizde…
Maymun çiçeği virüsü çiçek hastalığına benzeyen hafif semptomlarla atlatılan ve bulaşma olasılığı oldukça hızlı olan bir hastalıktır. İlk kez 1958 yılında görülmüştür. 78 farklı ülkede 20 binden fazla insana bulaşan bu virüs dünyada korkulacak bir seviyeye gelmeye başladı. Hastalık insanlarda bulaşma yolu ile yayılıyor. Belirli önlemler alındığında süreç daha kolay atlatılıyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
İnsandan insana bulaşarak yayılan hastalık; temas yoluyla, anneden bebeğe plasenta yoluyla, cinsel yolla, az pişmiş ya da çiğ bırakılmış enfekte durumdaki hayvanların etleri tüketildiğinde daha hızlı yayılarak bulaşabiliyor. Kuluçka süresi 6 ile 14 gün arasında değişiyor. Bu durum bazı istisnalarda 21 güne kadar uzayabiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında sıklıkla çiçek hastalığına benzeyen semptomlarla karşılaşıyor. Özellikle Batı Afrika ve Orta Afrika'da görülen bu virüs türü başlangıçta yoğun bir baş ağrısı ve ateş ile kendini belli ediyor. Zamanla kişi vücudunda ağrılar, lenf düğüm şişmesi, kas ağrıları ve halsizlikle karşılaşıyor. Özellikle ilk bir hafta bu ağrılar fark ediliyor.
Başlangıçta kendisini gösteren ateş düşmeye başladıkça vücudun farklı bölgelerinde özellikle avuç ve ayak tabanında lekelenmeler ve döküntüler başlıyor. Buna kaşıntı eşlik ediyor. Kaşıntı ile beraber devam eden kabuk oluşumu bazı durumlarda yara izi de bırakabiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?
Hastalık belirtileri fark edildiğinde kişinin kendisini koruması, izole etmesi, bulaşmayı engellemek için toplu alanlardan uzak durması gerekiyor. Bunun dışında virüsün kendi kendine geçmesi beklenmelidir. Genellikle hastalık 2 hafta en fazla 21 gün sürüyor. Maymun çiçeği hastalığına yakalanmış bir kişinin yaşadığı semptomları hafifletebilmesi için klinik olarak destek alabilir ve bu yönde ilaçla ya da dışarıdan müdahale ile destekleyici ek takviyelerden yararlanabilir.