Uzmanlardan uyarı az önce geldi! Hafıza ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız alkol, karbonhidrat, şeker ve undan uzak durun!
Bellek ile problem yaşayan vatandaşlar için uyarılarda bulunan Bütünsel ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Gülçin Tanıdır, hafıza ve bellek sorunlarından kaşınmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Tüm vücudun sağlığı için inanılmaz önemli olan hafıza ve bellek, kuşkusuz en ihmal edilememesi gereken insan fonksiyonları arasında yer alıyor. Kişinin benliğini oluşturan belleğin bakımı ve daha iyi bir hale gelmesi için düzenli bir yaşam kaçınılmazken; uzmanlara göre, bellek sorunlarının temelinde yatan en büyük sorun da yaşamı düzensiz hale getiren kötü alışkanlıklardan geliyor.
Söz konusu hafıza ve bellek olduğunda çok önemli hale gelen sağlıklı beslenmeden düzenli uykuya kadar pek çok yaşamsal aktivite Bütünsel ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Gülçin Tanıdır’ın listesinde bulunuyor. Buna ek olarak pek çok faktörden bahseden Dr. Gülçin Tandır, hafızayı daha güçlü hale getirmek ve yaşanabilecek olan hafıza kayıplarından kaçınmak için birkaç yol öneriyor.
HAFIZA PROBLEMLERİ KÖTÜ BESLENMEDEN KAYNAKLANABİLİR
Geçtiğimiz gün CNN Türk’e konuşan Dr. Gülçin Tanıdır, hafızanın da belleğin de beslenme koşullarından doğrudan etkilendiğini belirtti. Bu nedenle uzak durulması gereken beslenme alışkanlıklarına değinen Dr. Tanıdır, “Karbonhidrat, şekerden ve undan kısıtlı bir şekilde beslenmekte fayda var” diye konuştu. Öte yandan Dr. Tanıdır, hafıza ve bellek üzerinde olumlu etki yaratacak bir diğer yaşamsal aktiviteyi de vatandaşlar için anlattı.
İyi bir beslenmenin hafıza için önemli olduğu kadar iyi bir gece uykusunun da son derece önemli olduğunu belirten Dr. Tanıdır, gece uykusunu ‘zihinsel aktivite’ olarak değerlendirdi. Bu nedenle uykunun muhakkak düzenli olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Gülçin Tanıdır, “Yeni bir şeyler öğrenerek, yeni aktiviteler katarak, özellikle sosyalleşerek sağlanır” açıklamalarında bulundu.
HAFIZA PROBLEMLERİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR
Hafıza ile ilgili problemlerde sadece beslenme ve uyku gibi rutinlerin etkili olmadığını bildiren Dr. Gülçin Tanıdır, aynı zamanda insanı yoran stres ve kaygıların da bilinci etkilediğini bildirdi. Bu nedenle stresten uzak durmayı tavsiye eden Dr. Tanıdır, “Daha uyumlu, daha güzel düşünceler ile stres faktörünüzü azaltmanızda fayda var” dedi. Öte yandan Dr. Tandır, hafıza kayıplarına yol açabilecek kötü alışkanlıklardan ve kimyasallardan da bahsetti.
Bellek gücünün azalmasına ve unutkanlıklarına artmasına bazı ilaçların da neden olabileceğini belirten Dr. Tanıdır, ilaç kullanımlarında yan etkilerin takip edilmesini ve ilacın içerdiği kimyasalların mutlaka incelenmesi gerektiğini belirti. Aynı zamanda alkol ve alkollü içeceklerin de hafızaya iyi gelmediğini belirten Dr. Tandır, bu tür kötü alışkanlıkların beyin kapasitesini azalttığını bildirdi.