Türkiye’nin susuzluk sorunu sona eriyor? Eylül’den Mart’a kadar sürecek yağışlar barajları dolduracak
Türkiye, sonbaharın gelmesiyle birlikte yağışlı bir döneme girmeye hazırlanıyor. Yazın aşırı sıcaklıkları nedeniyle su seviyeleri düşen barajlar için de umut doğdu. Uzmanlar, yağışların yakında başlayacağını ve 6 ay boyunca kesintisiz devam edeceğini duyurdu. Bu sayede kurumaya yüz tutan barajlardaki su miktarı da artacak. Ancak yağışların şiddeti de önemli. Çok kuvvetli gelirse sel ve yıkım riski olabilir. İşte Türkiye’yi bekleyen yağışlı hava durumuyla ilgili tüm detaylar…
Yaz mevsiminin aşırı sıcaklıkları nedeniyle su seviyeleri düşen barajlar için umut ışığı doğdu. Eylül ayının son günlerinde uzmanlar tarafından yapılan açıklama, yağışların yakında başlayacağını ve 6 ay boyunca süreceğini duyurdu. Bu sayede kurumaya yüz tutan barajlardaki su miktarı da artacak. İşte konuyla ilgili tüm ayrıntılar…
YAĞIŞLARIN ŞİDDETİ ÖNEMLİ
2022 Eylül ayından bu yana Türkiye genelinde ciddi bir yağış alınmadığını belirten Aydın Üniversitesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, Karadeniz Bölgesi üzerinden gelen soğuk hava kütlesinin nem ve buharlaşma ile birlikte siklon oluşturacağını söyledi. Bu siklonun karaya çıkmasıyla birlikte yağışların başlayacağını ifade eden Özdemir, “Yağışların şiddeti önemli. Çok kuvvetli gelirse sel ve yıkım riski olur. Ama ılımlı gelirse barajlara faydası olur. Özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yağış bekliyoruz.” dedi.
HORTUM TEHLİKESİNE DİKKAT
Amerika’da sıkça görülen hortum olaylarının Türkiye’de de yaşanabileceği uyarısında bulunan Özdemir, yağışların artık eskisi gibi uzun süreli ve sakin olmayacağını, daha kısa ve şiddetli olacağını kaydetti. Bu nedenle hortum gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
KIŞ AYLARI DA YAĞIŞLI GEÇECEK
Yerel olarak bazı bölgelerde ufak çaplı yağışların görülebileceğini ancak bunların barajlara etkisinin az olacağını belirten Özdemir, ekim ve kasım aylarında havaların soğumasıyla birlikte yağış ihtimalinin artacağını bildirdi. Dr. Güven Özdemir, şöyle devam etti:
“Bu yağışlar bizi mutlu edecek. Çünkü kuzey kutbunda buzullarda artış var. Sibirya’da ekim ayında kar yağdı ve kar örtüsü fazla. Bu da bizim için iyi haber. Böylece kış aylarında da kar yağışı alabiliriz.”