Türkiye, Afrika ülkesi Cibuti'ye İHA Bayraktar TB-2 ihraç etti! Askeri törende anlaşıldı!
Türkiye, Afrika boynuzunda yer alan Akdeniz ile Hint Okyanusu arasında önemli trans geçiş güzergahına sahip olan Kızıldeniz'e giriş kapısı olan Bab-ül Mendep Boğazının kontrolünü sağlayan Cibuti'ye İHA Bayraktar TB-2 ihraç ettiği anlaşıldı. İddialar ışığında olayın aydınlığa kavuşmasının görüntüleri bugün Cibuti askeri geçit töreninde Bayraktar TB-2'lerin görüntülerinin medya unsurlarının elinde geçmesiyle anlaşıldı. Cibuti hem Afrika hem de küresel aktörler için en önemli yerlerden birisidir.
Türkiye, Afrika boynuzunda yer alan Akdeniz ile Hint Okyanusu arasında önemli trans geçiş güzergahına sahip olan Kızıldeniz'e giriş kapısı olan Bab-ül Mendep Boğazının kontrolünü sağlayan Cibuti'ye İHA Bayraktar TB-2 ihraç ettiği anlaşıldı. İddialar ışığında olayın aydınlığa kavuşmasının görüntüleri bugün Cibuti askeri geçit töreninde Bayraktar TB-2'lerin görüntülerinin medya unsurlarının elinde geçmesiyle anlaşıldı. Cibuti hem Afrika hem de küresel aktörler için en önemli yerlerden birisidir. Afrika boynuzunda yer alan Cibuti, bölgenin kontrol edilmesi ve ticaret yollarının korunması açısından hayati öneme sahiptir. Dünya'da petrol ve doğal gaz ihracının trans geçiş noktaları arasında en önemli önem ve değere sahip olan Bab-ül Mendep Boğazı, stratejik önem arz eden konuma küresel aktörlerin hakimiyet sağlama çabası sebebiyle Cibuti'ninde bir hayli değeri aynı paralellikle artış göstermektedir.
Cibuti'de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri olan ABD, Çin, Rusya ve Fransa'nın yanı sıra diğer bölgesel ve küresel aktörlerin askeri üs kurma yarışına giriştiği ülkedir. Yaşanılan rekabetin asıl amacı Dünya'da trans geçiş noktaları arasında lojistik, enerji, güvenlik ve ulaşım faktörlerinin en çok uğrak noktası ve tercih edilen yüzdelik payda en üst noktada yer alan Bab-ül Mendep Boğazı'nın kontrolünün çoğunluğunun Cibuti'de bulunmasıdır.
Türkiye'nin de bu eksende gelişen olaylar arasında pay diğer ülkeler gibi pay sahibi olma yarışında adım adım ilerlemektedir. Başlangıç olarak çeşitli alanlarda yardım ve hibe desteği ile başlayan diplomatik ilişkiler günümüzde meyvelerini vermeye başladı. Cibuti'ye Bayraktar TB-2 İnsansız Hava Aracı ihraç edildiği yönünde iddialar bulunmaktaydı. Bugün askeri geçit töreninde kullanılan Bayraktar'ların görüntüleriyle birlikte iddiaların doğru olduğun anlaşıldı.
Cibuti'de, ABD, Çin, Fransa, Rusya, Japonya, İtalya ve kısmen de olsa Almanya'nın askeri üssü bulunmaktadır. Bu ülkeler Cibuti ile ticari ilişkiler geliştirerek ve kiralama bedeli ücreti ödeyerek bu noktada varlıklarını sürdürmektedir. Bu olanaklara üzerinde Cibuti, İHA alımına Türkiye'nin sistemlerini tercih etmesi, Türkiye'nin savunma sanayi alanında elde ettiği küresel başarıyı kanıtlar nitelikte bir örneğidir.