Tahmini duyan döviz bürosuna koştu: Dolar 26 TL'yi geçti ünlü ekonomistten gelen olay tahmin korkuttu
Dolar durdurulamıyor! Seçim sonrası döviz ve altında peş peşe rekorlar kırılmaya devam ederken gelen bomba tahmini duyanlar döviz bürosuna kuyumculara koştu. Peki dolar daha yükselir mi? Dolar Temmuz ayında ne kadar olur? Dolar düşer mi?
Merkez Bankası'nın yüzde 15'lik faiz artırım kararı sonrası hızla yükselişe geçen dolar kuru rekor üstüne rekor kırmaya devam ederken yatırımcılar 'Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Temmuz ayında dolar ne kadar olacak?' sorularını araştırıyor. Ğnlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan flaş dolar tahmini geldi. Bunlar daha iyi günlerimiz! 26 lirayı aşan dolar için bomba tahmin. Peki dolar daha yükselir mi yoksa düşer mi?
ÜNLÜ EKONOMİSTTEN FLAŞ DOLAR TAHMİNİ
Dolar tahminleriyle sık sık gündeme gelen ekonomist Alaattin Aktaş yeni bir duyuruda bulundu. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası piyasaları yorumlayan ünlü ekonomist çarpıcı tahminlerde bulundu. Dolardaki yükselişin devam edeceğini belirten Aktaş, yazısında şunları söyledi:
"Önce iki kavramı ayırmak gerek. Başlıkta dile getirdiğim oranlar TÜİK'in yarın açıklayacağını tahmin ettiğim oranlar değil, bunlar benim bir dizi hesaplamayla yaptığım tahminle bulduğum oranlar. TÜİK’in ne açıklayacağını tabii ki bilemem ama tahminim yüzde 4.95’ten düşük bir oran açıklanacağı. Niye mi yüzde 4.95, onu da birazdan izah edeceğim. Tüketici fiyat endeksinde temel belirleyici konumunda olan veriler var. En başta da döviz kurundaki değişim. İşte kurdaki değişimin fiyat endeksine olan etkisi geçmiş baz alınarak hazirana uygulandığında yüzde 6 bile öpüp başımıza koyacağımız ölçüde düşük bir oran kalıyor. Ama işte o etkilerin ancak bir kısmı hazirana yansıyacağı için yüzde 6 dolayında bir oran makul sayılabilir. Normalde o etkiler tümüyle haziran ayı endeksine yansısa yüzde 8'e kadar bir artış görebiliriz, hatta çok daha yukarılara giden bir oran, öyle ki çift hane bile sürpriz olmaz.
PİYASALARDA SON DURUM NE?
TÜİK’in niye yüzde 4.95’in üstüne çıkmak istemeyeceğine gelince... Yüzde 4.95’in önemi şu; geçen yılın haziranındaki gerçekleşme yüzde 4.95 olduğu için daha yüksek bir oran, yıllık oranın artışa geçmesi demektir. Herhalde bu da istenmeyecektir.
Merkez Bankası aylar sonra faiz artıracak. Faizin artırıldığı ayın enflasyonu da yönünü yukarı çevirecek. Ekonomi yönetimi böyle bir koz vermek ister mi? Dolayısıyla her ne kadar makul hesaplamalar çok daha yüksek oranlara işaret ediyorsa da TÜİK’in açıklayacağı oran çok muhtemeldir ki haziran ayı için yüzde 4.95’in altında kalacaktır. Herhalde bu oranı fiyat etiketi gibi yüzde 4.94 düzeyinde açıklayacak değiller, oranı şöyle yüzde 4'e doğru çekmenin kime ne zararı var! Tabii ki enflasyona göre zam alacak memur ve emekliyi saymazsak!
DOLAR BU RAKAMLARA KADAR ÇIKACAK!
Yüzde 17’nin ne kadar yüksek bir oran olduğunu görmek için bir hatırlatmada bulunmak isterim. Son yılların en yüksek aylık kur artışı yüzde 29 ile Aralık 2021’de görüldü ve o ay TÜFE yüzde 13.58 arttı. Şimdi haziranda ikinci en yüksek artış var, yüzde 17. Ne var ki buradan yola çıkarak “Haziranda dolar yüzde 17 arttı, TÜFE de yüzde 8.5 artar” demek elbette doğru değil. Fiyatlara geçiş zamana yayılarak olur. Örneğin 2022’nin ocak ayında kur artışı sıfır ama TÜFE artışı yüzde 11.10’du. Bu 11.10’u, önceki ayların kur artışı yaratmıştı. O yüzden bu kur-TÜFE artışı ilişkisine biraz dönemsel bakmak gerekiyor. Örneğin 2021 Ekim-2022 Ocak; dört ay... Dolar artışı yüzde 59, TÜFE artışı yüzde 34."