Sürücüler Buna Dikkat! Benzine İndirim Yolda (5 Eylül Akaryakıt Güncel Fiyatları)

Sürücülerin merakla beklediği akaryakıt haberi geldi. Akaryakıt fiyatları 13 günün ardından değişiyor. Benzin fiyatı bu gece yarısından itibaren indirim görecek. İşte detaylar...

Sürücüler Buna Dikkat! Benzine İndirim Yolda (5 Eylül Akaryakıt Güncel Fiyatları)

Küresel piyasalarda brent petrol fiyatlarının yükselmesi zam, düşmesi ise indirim olarak akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Bu nedenle akaryakıt fiyatları sürekli olarak dalgalanıyor.

Brent petrol fiyatları haftanın başından bu yana yaklaşık %8 değer kaybederek varil başına 73 doların altına düştü. Bu durum akaryakıt fiyatlarında yeni indirim getirdi. 

Benzine Ne Zaman İndirim Var?

Bu gece (06.09.2024 saat 00:01'den) geçerli olacak şeklinde benzinde 1 lira 83 kuruş indirim beklenmektedir. Motorin fiyatında ise herhangi bir fiyat değişikliği öngörülmüyor.

Benzin fiyatına en son 15 Ağustos'ta 85 kuruş zam gelirken, 23 Ağustos tarihinde ise 1 lira 42 kuruş indirim yapılmıştı.

Akaryakıt Fiyatları: Güncel Benzin ve Motorin Fiyatı

Bu gece gelmesini beklenen indirim öncesi güncel akaryakıt fiyatlarına göre, benzin fiyatı İstanbul’da 43,31 TL’den, Ankara’da benzin fiyatı 43,62 TL’den, İzmir’de ise 44,08 TL’den satılıyor.

LPG fiyatı İstanbul Avrupa yakasında 25,13 lira, Anadolu yakasında 24,59 lira seviyesinde yer alıyor.

5 Eylül Akaryakıt Güncel Fiyatları

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının hesaplanması, global petrol piyasası ve döviz kurlarıyla doğrudan ilişkilidir. Akaryakıt fiyatları hesaplanırken şu adımlardan geçer:

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı: Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF (Cost, Insurance, Freight) Akdeniz ürün fiyatları dikkate alınır. 

Günlük olarak dolar kuru takip edilir ve bu fiyatlar yerel para birimine çevrilir. Bu veriler doğrultusunda gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir.

Vergi ve Diğer Paylar: Gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve EPDK payı eklenir. Sonrasında KDV hariç rafineri satış fiyatı hesaplanır. KDV eklenmesiyle birlikte, bayilerin ve dağıtıcıların marjları da hesaba katılarak nihai tüketici fiyatı belirlenir.