Sürekli Ve Geçici İş Göremezlik Raporu Ödeneği Nasıl Alınır?
Bu yazımızda iş göremezlik ödemesi nasıl alınır, şartları nelerdir, kimler alabilir konularına değindik. Eğer siz de iş göremezlik ödemesi almak istiyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz
Geçici iş göremezlik ödemesi çalışan kişiye iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlarda ödenen paradır. Bu paranın alınabilmesi için SGK’nın belirlediği hastanelerden hekim raporu veya kurul raporu alınmalıdır .
İş Göremezlik Raporu Alma Şartları Nedir?
İş göremezlik belgesi alma şartları şunlardır:
- Eğer bir iş kazası meydana gelmişse bu durum SGK’ya bildirilir ve SGK da bu bildiriyi değerlendirip iş kazası olduğuna hükmederse iş göremezlik ödemesi yapılır.
- Eğer kişide çalıştığı işten ötürü meslek hastalığı meydana gelmişse hastalık hakkında SGK'ya bilgi verilir. SGK'nın tetkikleri sonucu kişide meslek hastalığı olduğuna kanaat getirilirse kişiye iş göremezlik raporu ödemesi yapılır.
- Kişinin istirahatinin bulunduğu günden itibaren sigortalı olması yani sigortaya kaydının iş yeri tarafından yapılmış olması gereklidir.
- İş görememe raporu için iş görememe durumunun başladığı günden önceki 1 yıllık süreçte en az 90 günlük kısa vadeli sigorta priminin(hastalık, iş kazası, doğum , meslek hastalığı) SGK'ya bildirilmesi gerekir.
- Kişinin hem istirahat edip hem de iş yerinde fiili olarak çalışmaması gerekir.
- SGK'nın belirlediği hastanelerin yine SGK tarafından belirlenmiş doktorlardan ve sağlık heyetlerinden istirahat raporu veya iş göremez raporu alması gerekir.
- Ek olarak geçici veya kalıcı iş göremezlik ödenmesinden yararlanmak için kişinin daha önceden sigorta priminin yatmış olmasına gerek yoktur. Kişi işe girdiği gün dahi bir kaza geçirirse doktorun istirahat raporunda belirttiği gün sayısınca SGK tarafından geçici iş göremezlik ödemesi alınır.
Geçici İş Göremez Raporu Ödeneği Hangi Süre Aralığında Ödenir?
İş görememe raporu ödemesi raporun alınma sebebine göre değişkenlik gösterir. Bu durum şu şekilde gerçekleşir:
- Eğer kişi iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş görememe raporu aldıysa ayakta veya yatarak istirahat durumuna bakılmadan her halükarda raporun alındığı ilk günden başlayarak iş göremezlik parasının ödemesi yapılır.
- Eğer kişi hastalık sebebiyle iş görememe raporu aldıysa raporun başladığı 3.günden itibaren iş göremezlik ödemesi yapılır. İlk 2 gün iş göremezlik parasının ödemesi yapılamaz.
Analık Durumumda İş Görememe Ödemesi Almak İçin Taşınması Gereken Şartlar Nelerdir?
Analık halinde gereken şartlar şunlardır:
- Annenin istirahatinin başladığı süreç içerisinde sigortanın devam ediyor olması gereklidir.
- Annenin doğum yapmadan önce 1 yıllık süreçte minimum 90 gün içerisinde kısa vadeli sigortasının yatırılmış olması gereklidir.
- Anne istirahat ederken fiilen iş yerinde çalışmamış olması gerekir.
- Doğumun bebeğin canlı veya ölü doğma durumuna bakılmaksızın gerçekleşmesi şartları dahilinde anneye iş görememe ödemesi yapılır.
Bağkurlular iş göremezlik ödemesi alabilir mi?
Bağkurluların iş göremezlik ödemesi alma durumu şu şartlar altında gerçekleşir:
- İş kazası veya meslek hastalığı olursa kişi ödemeden faydalanır.
- Muhtarlar, gerçek veya basit şekilde gelir vergisinden sorunlu olan bireyler, esnaf veya sanatkar siciline kaydı olanlar, tarımla uğraşan kişiler bu ödemeden yararlanır. Ayrıca analık durumu için de iş göremezlik ödemesi yapılır.