Siroz Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?
Siroz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Siroz tehlikeli bir hastalık mıdır, tedavisi var mı? Merak edilen detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Siroz hastalığının tehlikeli sonuçlarından biri de ölümdür. Bu yüzden ilerlemiş seviyedeki siroz hastaları, uzman hekimler tarafından muayene edilip gerekli tedavilere başlamazsa hayati risklerle karşılaşabilir. Çeşitli sebeplerden oluşabilen siroz, temelde karaciğer zedelenmesine bağlı oluşan bir hastalıktır. Karaciğerin sağlıklı çalışması ile doğrudan ilgili olan bu hastalığın tedavisinde pek çok farklı yöntem vardır. Dolayısıyla siroz hastaları, hayati tehlikelerle burun buruna gelmemek için tedavi sürecine uymak zorundadır.
Siroz Nasıl Bir Hastalıktır?
Siroz hastalığı, karaciğerde ileri derecede hasar oluştuğunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Tıbbi açıdan kronik karaciğer hastalığı adıyla bilinen siroz, bazen bilinen bazen de bilinmeyen sebeplerden kaynaklanabilir. Genellikle yoğun alkol tüketimiyle ilişkilendirilen siroz hastalığı, karaciğerde farklı düzeyde meydana gelen hasar sonucu ortaya çıkar. Siroz hastalığında karaciğerin yapısal fonksiyonlarında çeşitli bozulmalar görüldüğü için bu organ sağlıklı bir şekilde çalışamaz.
Siroz Belirtileri Nelerdir?
Siroz hastalığının belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Çünkü bu tür belirtiler, karaciğerdeki hasarların hangi seviyede olduğu ile doğrudan ilişkilidir. Karaciğerinde aşırı derecede hasar olan kişilerde belirtilerin çoğu ağır bir şekilde görülebilir. Genel olarak siroz belirtileri şunlardır:
· Sık sık bulantı ve kusma
· Sürekli halsizlik
· İştah ve kilo kaybı
· Kanın pıhtılaşmaması
· Sarılık
· Kansızlık
· Kas kaybı
· Karında asit birikimi yüzünden şişme
· Bacaklarda ödem oluşumu
· Kabızlık ve gaz sorunu
· Kadınlarda adet düzensizliği
· Ciltte morarma ve kanamalar
Karaciğer hastalarında bu belirtilerin bazıları veya tamamı görülebilir. Detaylı bir şekilde öyküsü alınan hastalar, uzman hekim tarafından tıbbi değerlendirmeye tabi tutulur. Sarılık, ödem ve morarmalara dikkat ederek hastalara siroz tanısı konulabilir.
Siroz Hastalığı Seviyeleri Nelerdir?
Sirozun seviyeleri tedavi konusunda da yapılması gerekenleri belirleyen bir faktördür. Pek çok hastalıkta olduğu gibi kronik karaciğer hastalığında da başlangıç ve ileri seviye sorunlar vardır. Siroz tanısı konurken hastanın hangi seviyede siroz hastası olduğu da çeşitli test sonuçlarına göre belirlenir. Hastalığın ilerleme seviyesine göre A, B ve C olarak sınıflandırılan 3 çeşit siroz seviyesi vardır. Bu bakımdan A ve B seviyeleri genellikle hastalığın ilerleyişi minimum düzeyde tutulur ve bu sayede siroz hastaları uzun yıllar boyunca kaliteli bir yaşam sürebilir. Ancak C seviyesine gelmiş yani karaciğerin aldığı hasarların ağırlaşmış olduğu bir hastalıkta yaşamsal faaliyetler durma noktasına gelebilir.