Siroz hastalığının tedavisi var mı?
Siroz hastalığının tedavisi var mı, yapılması gerekenler nelerdir? Kronik karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı hakkında merak edilen detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Kronik karaciğer hastalığının tedavisi, hastalığın ilerleme düzeyine göre farklı yöntemler kullanılarak yapılır. Tıpta hemen hemen bütün hastalıklarda olduğu gibi siroz hastalığında da bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Siroz tedavisindeki öncelikli amaç karaciğerde oluşan hasarları en az seviyeye indirmek ve kişinin bu şekilde kalan ömrünü sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlamaktır. Siroz hastalığının tedavisi, karaciğerde meydana gelen skar dokusunun durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenir.
Siroz Hastalığı Nedir?
Kronik karaciğer hastalığı olarak da adlandırılan siroz, karaciğerin dokusunda meydana gelen hasarlar yüzünden işlevini kaybetmesi durumudur. Halk arasında alkolizm ile bağlantılı görülen siroz hastalığı ayrıca hepatit gibi hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Karaciğerde meydana gelen yara dokusu, bu organın işlevsel özelliklerini kaybetmesine yol açabilir. Siroz daha ileri seviyelere ulaştıkça organ üzerinde daha fazla skar dokusu olacağı için karaciğerin çalışması zorlaşır. Bu yüzden siroz hastalığında en etkili tedavi yöntemlerine ulaşmak için erken teşhis büyük önem taşır.
Kronik Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Siroz hastalığının belirtileri, sadece bir gecede ortaya çıkmaz ve hemen kendini belli etmez. Karaciğere uzun yıllar boyunca verilen zararlar sonucu siroz hastalığının belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Sirozu tetikleyecek sebeplerin başında aşırı alkol tüketimi ve obezite gelir. Kötü beslenme sonucu karaciğerde biriken yağ ile birlikte başlayan siroz belirtileri genel olarak şunlardır:
· Kanın pıhtılaşmaması
· Ciltte sarılık ve kaşıntı
· Sinirlilik hali
· Kabızlık ve gaz sorunu
· Kas ve kilo kaybı
· Bacaklarda ve karında ödem
· Sürekli halsizlik hissi
· Bulantı ve kusma
· Kadınlarda adet düzensizliği
Bu belirtiler zamanla ortaya çıktığı için kronik karaciğer hastalığında düzenli olarak doktor muayenesinden geçmek önemlidir. Hastalığın erken evreleri olan A ve B seviyesi siroz hastalığında etkili tedavi yöntemleri sayesinde karaciğerdeki hasarlar durdurulabilir. Hasarlı dokunun belirli seviyede tutulması sayesinde siroz hastaları yaşamlarının sonuna kadar kaliteli bir hayat sürebilir.
Siroz Hastalığı Neden Olur?
Kronik karaciğer hastalığı nedenleri arasında en bilinen kronik alkol kullanımıdır. Aşırı alkol tüketimi karaciğerde skar dokusunun artmasına neden olabilir. Siroz hastalığının diğer sebepleri şu şekilde sıralanmaktadır:
· Safra yollarının iltihaplanması
· Hepatit B ve Hepatit C hastalıkları
· Ağır ilaçların uzun süreli kullanımı
· Demir ve bakır minerallerinin aşırı alımı
· Kronik kalp yetmezliği
· Alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanmaları
· Sağlıksız beslenme
· Safra yollarında tıkanıklık
· Dalak büyümesi