SGK'ya Belgesini Gösteren İlk Emekli Aylığını Alıyor! Tek Kriteri Karşılayan Anında Emekli Oluyor!

Çalışma yaşantısı devam eden ve emeklilik için gün sayanlara yeni bir fırsat oluştu. Emekli olabilmek için gerekli olan prim günü, yaş ve işe başlangıç tarihi farklı koşullarda değişime uğrayabiliyor. İşe başlangıç tarihi emeklilik sürecinde hayat kurtarıyor. Erken emeklilikte aranan o kriter neydi? Kimler, nasıl yararlanabilir? Konunun detayları haberimizde….

SGK'ya Belgesini Gösteren İlk Emekli Aylığını Alıyor! Tek Kriteri Karşılayan Anında Emekli Oluyor!

10 yıllık sigortalılığı bulunanlara büyük müjde verildi. Emeklilik belgeleri ile beraber SGK'ya başvurulduğunda ilk maaş alınmaya başlanıyor. Emeklilik sürecine dair bilinenler artık değişiyor. Emeklilik sürecinde farklı sebeplerden kaynaklı prim günü eksik kalabiliyor. Prim günü eksikliği yaşayanlar 10 yıllık çalışma yaşantısı ile emekli olabiliyor.

3600 Gün ile Erken Emeklilik Mümkün!

Çalışma hayatına erken yaşta başlayanlar avantajlı olacak. Emekli olabilmek için prim günü yaş şartı ve çalışılan gün sayısı önemli oluyor. Prim borcunu zamanında tamamlayamamış olanlar yaş şartına takılıyor ve emeklilik süreci gittikçe uzuyor. Kanunlara bakıldığında 3600 gün ile emekli olabilmek mümkün. Kişinin ilk sigortalı olduğu tarih burada önem taşıyor.

Erken Sigorta Başlangıcı Büyük Önem Taşıyor!

SGK'ya Belgesini Gösteren İlk Emekli Aylığını Alıyor! Tek Kriteri Karşılayan Anında Emekli Oluyor! - Resim : 1

Emeklilerin çoğu prim gün sayısını tamamlamamış olmalarına rağmen yaş farkı ile emekli olabiliyor. Yaştan emeklilik süreci Ancak daha düşük primlerin ödenmesi ile mümkün oluyor. 10 yıllık çalışma ile erken yaşta emeklilik mümkün Ancak bunun için sigorta başlangıcının çok erken tarihlerde olması gerekir.

Yaştan Erken Emekli Olunabiliyor!

Prim gün sayısı yetmediği için emekli olacak olan kişi yaş farkını değerlendirebiliyor. Yaştan emekli olabilmek için ilk sigortalı olunan tarih önemli. 9 Eylül 1981 yılından önce ilk sigortalılığı başlamış olan bir kadın için durum daha farklı oluyor. 23 Mayıs 2022 tarihinden sonra hesaplamalar yapıldığında 15 yıllık sigortalılığı bulunan bir kadın 50 yaşında emekli olabiliyor. Hesaplandığında bu 3600 prim gününe denk geliyor.

1 Günlük Kayıp 2 Yıl Geç Emekli Yapıyor!

Erkeklerde de durum farklı değildi. 9 Eylül 1976 tarihinden önce ilk kez sigortalılığı başlamış olan bir erkekte süreç daha farklı işliyor. 23 Mayıs 2022 tarihinden sonra 15 yıllık sigortalılığı bulunan bir erkek 55 yaşında emekli olabiliyor. Bu da 3600 prim gününe eş sayılıyor. İşe başlangıç tarihinde bir gün dahi SGK kurallarında büyük bir önem taşıyor. Tek bir günlük daha geç sigortalılık başlangıcı kişinin 2 yıl daha geç emekli olmasına neden olabiliyor.

Etiketler: sgk, emeklilik