Sancılı Olacak! İslam Memiş’ten Dolarda Uyarı: Kusursuz Fırtına Kapıda

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yılın son çeyreğinde küresel piyasalarda zorlu bir dönem öngörüyor. Dolar kurunun 38'e yükselebileceğini belirten Memiş, Aralık’ta başlayıp Şubat’a kadar sürebilecek ekonomik fırtınaya karşı yatırımcıları uyardı.

Sancılı Olacak! İslam Memiş’ten Dolarda Uyarı: Kusursuz Fırtına Kapıda

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TV100’de kaleme aldığı son yazısında, yılın son çeyreği için küresel piyasalarda zorlu bir dönem beklentisini dile getirdi. Memiş, başta ABD seçimleri, jeopolitik gerilimler ve ABD merkezli küresel krizlerin, piyasalardaki kırılganlığı artıracağını öngörüyor.

İslam Memiş, FED’in faiz indirimi hamlelerinin piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirtse de, bu görünümün her an değişebileceğine dikkat çekti. Özellikle ABD seçimleriyle birlikte belirsizliklerin arttığına vurgu yapan Memiş, İsrail’in Ortadoğu’daki saldırılarının bölgesel bir savaşa yol açabileceğini ve bu savaşın küresel piyasalara yön vereceğini öne sürüyor. İran, Rusya ve Çin gibi ülkelerin bu sürece dahil olmasının da olası olduğuna dikkat çeken uzman, ABD’de artan borçlanma, konut sektörü riskleri ve resesyon endişelerinin piyasaları derinden etkileyebileceğini belirtiyor.

Dolar Kurunda Kusursuz Fırtına: Aralık’ta 38’e Gidebilir

İslam Memiş ayrıca, gelişmekte olan ve dövize ihtiyaç duyan ülkelerin, küresel finansal piyasalarda yaşanan bu dalgalanmalardan olumsuz etkileneceğini, baskılanan döviz kurlarının yeniden yükselme eğilimi gösterebileceğini ifade etti. Döviz kurunda sert artışların devam edebileceğini belirten Memiş, “Bizim gibi dövize ihtiyacı olan, enflasyonu yüksek ve gelişmekte olan ülkeler olumsuz etkilenir. Finansal piyasalara giren nakit akışında çıkışlar hızlanabilir. Baskılanan kur tekrar yukarı gidebilir. (Örneğin: 8’den 18’e, 18’den 28’e, 28’den 34’e nasıl gitmişse 38’e de öyle gidebilir) Yılın son çeyreği için savaş risklerine odaklanmak ve açıkta kalmamak gerek. Yılın son çeyreği küresel piyasalarda bugünden daha sancılı geçmesini bekliyorum. “Kusursuz Fırtına” Aralık’ta başlayıp Şubat’ta kadar devam edebilir.“ dedi.

Yılın son çeyreği ve yeni yılın başında savaş ve ekonomik risklere karşı tedbirli olunması gerektiğinin altını çizen İslam Memiş, özellikle yatırımcılara temkinli davranmalarını öneriyor.