Resmî kurumlardan açıklama geldi Türkiye'de yeni hastalık baş gösterdi: 2 ilde giriş ve çıkışlar yasaklandı
Pandemi dönemin son ermesinden sonra rahat bir nefes alan Türkiye yeni bir salgınla karşı karşıya. Resmî kurumlar tarafından yapılan açıklamaya göre yeni bir hastalık ortaya çıktı. Yeni hastalık iki ilde giriş çıkışları yasaklattı. Hangi iki ilde girişler yasakladı? Detaylar haberimizde…
Resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamaya göre yeni bir hastalık ortaya çıktı.
Zorlu geçen pandemi sürecinin sona ermesinin ardından Türkiye'de yaşayan vatandaşlar rahat bir nefes almıştı. Şimdi ise Samsun merkezli olmak üzere yeni bir hastalık ortaya çıktı.
Samsun İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, şap hastalığının oluşturabileceği tehlikelere karşı hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verdi.
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise çevre illerde şap hastalığının yaygınlaşması nedeniyle kent genelinde karantina uygulamasını hayata geçirdi.
KOMİSYON VALİLİK KARARIYLA TOPLANDI
Vatandaşlar, Kahramanmaraş ve Samsun'da yapılan açıklamaların ardından bir hayli endişelendi. Resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamada yeni sirküle olan SAT-2 Suş'unun büyükbaş hayvanlarda oldukça bulaşıcı olduğu ifade edildi.
Hastalık sadece bölgede yaşayan vatandaşları değil bölgede hayvan yetiştiriciliği yapan kişileri de endişelendirdi. Çünkü söz konusu hastalığın Kahramanmaraş ve çevre illerde hızlı bir şekilde yayılma durumu mevcut. Bahsi geçen risklerin azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar sebebiyle Vali Yardımcısı İbrahim Şenkon başkanlığında komisyon üyeleri bir araya geldi.
SAMSUN'DAN İLK RESMİ AÇIKLAMA
Samsun İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, hastalıkla mücadele kapsamında şu ifadeleri kullandı:
“Pazarlar dışında toplanarak hayvan alım satımı yapmalarını önlemek amacıyla gerekli denetimlerin yapılmasına, hastalık ihbarlarının ivedi olarak titizlikle değerlendirilmesine ve hastalık çıkan mihraklarda idari ve fenni tedbirlerin alınmasına karar verildi.
Bu çalışmaların yanı sıra hastalığın yayılımını önlemek amacıyla sığır, koyun, keçi yetiştirilen tüm işletmelerde şap aşılama programının mesai mefhumu gözetmeksizin uygulanmasına ve işletmelerde bulaşmayı önleyici biyogüvenlik önlemlerinin alınmasına, aktif mihrakların tespit edilmesi durumunda yasal süre içerisinde hastalık sönüşü yapılana kadar kordon ve karantina tedbirlerinin titizlikle alınmasının sağlanmasına, komisyon kararlarının uygulanmasında özellikle hayvan pazarı kontrollerinde kolluk kuvvetlerinin faydalanılması ve kolluk kuvvetlerinin yol denetimi yapmaları karara bağlandı.”
Tüm illerde hastalığın önüne geçilmek için önemler alınması bekleniyor.