Recep Tayyip Erdoğan'ın Hayatı ve Siyasi Kariyeri

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Aslen Rizeli olan Erdoğan, çocukluk dönemini Kasımpaşa’da geçirmiştir. İşte Erdoğan Kimdir ve Hayatı hakkında daha fazlaya bilgiler...

Recep Tayyip Erdoğan'ın Hayatı ve Siyasi Kariyeri

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Aslen Rizeli olan Erdoğan, eğitim hayatına 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu’nda başlamış ve burada ilk eğitimini tamamlamıştır. 1973 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Erdoğan, Ek dersler alarak Eyüp Lisesi'nden de diploma almıştır. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde tamamlayarak 1981 yılında mezun olmuştur.

Gençlik Dönemi ve İlk Siyasi Faaliyetler

Recep Tayyip Erdoğan, genç yaşlardan itibaren sosyal etkinlikler ve politika ile iç içe bir yaşam sürmeyi seçmiştir. 1969-1982 yılları arasında amatör futbol ile de ilgilenmiş, ekip çalışmasının önemini burada öğrenmiştir. Bu yıllar aynı zamanda Cumhuriyetin çeşitli meseleleri ve toplumsal konularla ilgili politikaya ilk adımlarını attığı dönemdir.

Gençlik Kollarındaki Etkisi

Lise ve üniversite dönemlerinde Millî Türk Talebe Birliği (MTB) içerisinde aktif görevler üstlenen Erdoğan, 1976 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanlığı’na ve aynı yıl İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçilmiştir. 12 Eylül 1980 yılındaki askeri darbe sonrası siyasi partilerin kapatılmasıyla özel sektörde danışmanlık ve yönetici pozisyonunda bulunmuştur.

Refah Partisi Dönemi

1983 yılında kurulan Refah Partisi (RP) ile siyasete yeniden dönen Erdoğan, 1984’te Beyoğlu İlçe Başkanlığı görevini üstlenmiş, 1985 yılında ise İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi olmuştur. Bu dönemde Erdoğan, kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artıracak çalışmalar yaparak partisinin 1989 yerel seçimlerinde büyük başarılara ulaşmasını sağlamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart 1994 tarihinde yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. Siyasî başarıları ve yönetim becerileriyle İstanbul’un kronik sorunlarına yenilikçi çözümler sunmayı başarmıştır. Su, çöp ve hava kirliliği gibi sorunlar için büyük yatırımlar yapılmış, trafik sorununa karşı da önemli projeler geliştirilmiştir. Verimli kaynak kullanımı ile İstanbul’un borçlarını azaltmış ve önemli yatırımlar gerçekleştirmiştir.

Hapis Cezası ve Siyasi Yeniden Doğuş

12 Aralık 1997’de, bir konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan bir şiiri okuduğu için hapis cezasına çarptırılıp belediye başkanlığından alınmıştır. Cezaevinde 4 ay geçiren Erdoğan, halkın talepleri doğrultusunda 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AK Parti) kurmuş ve partinin kurucu genel başkanı olmuştur. 

Başbakanlık Dönemi

AK Parti, 2002 genel seçimlerinde büyük bir başarı elde ederek iktidara gelmiştir. 2002 yılı milletvekili genel seçimlerinde 363 milletvekili tek başına iktidar olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, 3 Kasım 2002 seçimlerinde mahkeme kararı nedeniyle milletvekili adayı olamadı. Ancak, yasal düzenlemeyle bu engel kalktı ve 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alarak 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevine başlayan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kalkınması için önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Ekonomi, demokrasi ve şeffaflık alanındaki dönüşümlerle birlikte ülkenin enflasyonu kontrol altına alınmış ve Türk Lirası’nın durumu iyileştirilmiştir. 

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin siyasi tarihinde önemli dönüm noktaları yaratmış bir liderdir. Avrupa Birliği'ne giriş sürecindeki başarıları ve dış politikadaki etkin çalışmalarıyla Kıbrıs sorununa çözüm arayışında ve uluslararası ilişkilerde önemli adımlar atmıştır. Türkiye’nin iç dinamiklerinin harekete geçmesiyle bir merkez ülke haline gelmiş, ticaret hacmi ve siyasal gücü uluslararası alanda artmıştır.

Erdoğan, 2007 yılında %46,6 oyla AK Parti Genel Başkanı olarak 60. Hükûmeti kurmuş ve güvenoyu almıştır.

2011 genel seçimlerinde %49,8 oyla daha büyük bir başarı elde ederek 61. Hükûmeti kurmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Dönemi

2014 yılında Türkiye'de ilk kez halk oylamasıyla doğrudan Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

2017 yılında Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önü açılmış ve Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçilmiştir.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52,59 oy alarak tekrar Cumhurbaşkanı olmuştur. 2023 yılında yapılan seçimlerde ise %52,18 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Recep Tayyip Erdoğan, evli ve 4 çocuk babasıdır.