Plakasında bu harfler olanlar yaşadı! Hemen kontrol edin! plakasında o harfler olan binlerce kişi vergi ödemiyor..
Binlerce kişiyi ilgilendiren şaşırtıcı bir haber gündemde büyük yankı uyandırdı! Plakanızın baş harfini kontrol etmek iyi bir fikir olabilir… Çünkü belirli bir harfle başlayan binlerce plaka sahibi vergi ödemiyor. Sizin plakanız da bu harfle başlıyorsa ne olurdu? Plakanızı hızla kontrol ederek gereken önlemi almanızda fayda var...
Plakaların belirli bir harfle başladığında vergi ödenmediğini biliyor muydunuz? Aslında yıllardır böyle bir durum varmış. Bu spesifik harfle başlayan plakalar hiçbir vergi ödemesi yapmıyormuş. Dolayısıyla, plakanızı tek tek kontrol etmek oldukça önemli olabilir. Son dönemlerde gündemde olan bu konu, özellikle vatandaşların büyük ilgisini çekti. Plakalarını kontrol etmek isteyen birçok kişi, hangi harfle başlayan plakaların vergi ödemediğini araştırıyor. Siz de hangi harfle başlayan plakaların vergi ödemediğini merak ediyorsanız, konuyu araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
HANGİ PLAKALAR VERGİ ÖDEMİYOR?
MA-MZ plaka alan lüks araçlar gümrük vergisi, ÖTV ve KDV ödemeden aracı neredeyse üçte biri fiyatına alabiliyor. Son zamanlarda gündemde bomba etkisi yaratan bu durum özellikle de c segmenti donanımsız bir araba almak isteyen normal bir vatandaşın bile onca vergi ödemesinin yanında çok lüks araçlara binen vatandaşların vergi ödememesi yönüyle konuşuluyor.
MA-MZ PLAKA NEDİR?
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (YTGGK) veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu (YTGGF) doğrultusunda geçici ithal edilen taşıtlara verilen plakalardır. Bu plakalar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.
Bu plakaya sahip olan araçlar trafik sicile kaydedilir. Turist olarak Türkiye’ye gelenlerin yabancı plaka araç uygulamasından farklı bir durum söz konusudur.
Öte yandan bu plakayı alabilmek ya da kaydettirebilmek için herhangi bir yaş sınırlaması da yoktur. Bunun yanı sıra MA-MZ kayıtlı plakayla getirilen otomobil, görev ya da öğrenime başlama tarihinde önce a da sonra yurtdışında tescil edilmiş olabilir.
MA-MZ PLAKASI ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
İlk olarak Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu almak için kişinin “yabancı uyruklu” olması gerekmektedir. Yabancı uyruklu olanlar İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen ikamet tezkeresi belgesi ile şu belgeler talep edilmektedir:
Çalışmak üzere Türkiye’de bulunanlar için çalışma izin belgesi,
Öğrenciler için kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,
Emekliler için, yurtdışından emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi.
MA-MZ PLAKALI ARAÇLARI KİMLER ALABİLİR?
Bu plakaya sahip olan araçları şu kişiler alabilir:
3 ve 4. sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olanlar
NATO’ya bağlı yabancı personel
Yabancı öğretim görevlisi ve öğrenciler
Yurtdışında emekli olup Türkiye’de yerleşik yabancı kişiler
Federasyonlara bağlı yabancı sporcular
Yurtdışında yerleşik olan yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’de bulunan çalışanları
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma bakanlığından çalışma izni olan yabancılar
Avrupa Birliği program ve projeleri kapsamında çeşitli Bakanlıklarda geçici olarak bulunan yabancı uzmanlar.
MA-MZ PLAKALI ARAÇLAR NE KADAR SÜRE KULLANILIR?
MA-MZ plakasına kayden girişi yapılacak otomobillere süre verilirken ikamet tezkeresi, çalışma izni süreleri ve öğrenim süresi gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Bununla beraber her zaman 2 yılı aşmayacak süreler verilir.
YTGGK ya da YTGGF ile getirilen aracın süresini uzatmak için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin süresinin uzatılması gerekir. Eğer belgelerin süresi uzatıldıysa gereken diğer belgeler ile tekrar gümrük idaresine başvuru yapılır. Dolayısıyla bu plakaya sahip araçları 4 yıla kadar kullanmak mümkün.
MA-MZ PLAKA UYGULAMASI NEDEN GEREKLİ?
Bu uygulama bir ihtiyaçtan kaynaklı veya gereklilik değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişi ülkeye çalışmaya ya da okumaya geldiği takdirde Türkiye’de yeni araba almak yerine geldiği ülkedeki binek aracını getirmek istiyor.
Halihazırdaki mevzuat ise bunu yapan kişiye araç tahsil etmiş muamelesi yapmıyor ve kendi aracını geçici olarak Türkiye’de trafiğe tescil ettirerek kullanmasına izin veriyor.
MA-MZ UYGULAMASI KÖTÜYE KULLANILDIĞI ZAMAN NE OLUR?
Ülkemizde otomobil vergileri yüksek ÖTV uygulamasından dolayı oldukça pahalıdır. Bu vergiden dolayı araç sahipleri vergiyi yüklenmemek için farklı yollara başvurur. Bu yollardan bazıları “vergiden kaçınma” iken bazısı da “vergi ya da gümrük kaçakçılığı” gibi suç teşkil eden yollardır. Bunu yapanlar ise ilgili mevzuat kapsamında hapis cezasıyla bile yargılanabiliyor.
MA-MZ PLAKALI MİSAFİR ARAÇ MTV ÖDÜYOR MU?
Bazı kaynaklara göre MA-MZ plakasına sahip misafir araçlar gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’nin yanı sıra Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak bilinen MTV’yi de ödemediği düşünülüyor. Lakin bu tam olarak öyle değil. Bu plakayı taşıyan araçlar yabancı plakalı araç değildir. Plaka numaraları farklıdır ve trafik sicile kayıtlıdır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa bakıldığında 3.madde de MTV mükelleflerinden söz eder. Bunun içinde trafik siciline kayıtlı araçlar da vardır. Öte yandan 4.maddesinde ise herhangi bir istisna yoksa trafik sicile kayıtlı tüm araçların MTV ödediği yazar. Ayrıca MTV Kanununun 4/b’sinde şunlar yer almaktadır:
“b) Karşılıklı olmak şartiyle, yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına (Fahri konsoloslar hariç) ve o devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye’de bulunan uluslararası kurullar ile bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar.”