Pangea'nın 300 milyon süren tahtını sallamaya geliyor! Yeni bir "süper kıta" oluşuyor!
Bilim insanları, kıtaların 200 ila 300 milyon yıl içinde yeniden birleşerek tek bir ‘süper kıta’ oluşturacağını öngörüyor. Ancak bu süreç, memeliler için ‘kitlesel yok oluş’ anlamına geliyor. İşte detaylar...
Bristol Üniversitesi’nden paleoiklimbilimci Alexander Farnsworth ve ekibi, Nature Geoscience dergisinde yayımladıkları bir araştırmada, süper kıta oluşumunun volkanik karbondioksit emisyonlarını ve dolayısıyla sıcaklıkları sıradışı bir biçimde artıracağını gösteriyor.
Farnsworth, süper kıta oluşumlarının, dünyayı kitlesel yok oluş gibi olaylara daha çok yaklaştırdığını söylüyor. Daha önce de beş kez kitlesel yok oluş yaşandığını hatırlatan Farnsworth, bunların sonuncusunun 65 milyon yıl önce dinozorların neslinin tükendiği Kretase Yok Oluşu olduğunu belirtiyor.
Süper Kıta Nasıl Oluşacak?
Bilgisayar modelleme çalışmaları, kıtaların nasıl birleşebileceği konusunda senaryolar üretiyor. Buna göre Afrika, Pangea Ultima’yı oluşturmak için Kuzey Amerika kıyılarına doğru dönecek ve Avrasya da saat yönünde dönerek birleşecek.
Ancak kesin olan bir şey var ki Pangea Ultima, memeliler için neredeyse tamamen yaşanmaz olacak. Kara parçasının çoğu okyanustan uzakta olacak ve süper kıtanın iç kısmında sıcaklıklar yazları ortalama 50°C ve 65°C civarında olacak. Bazı yaşanabilir araziler mevcut olsa da, hayatta kalan türler arasındaki rekabet çok şiddetli olacak.
Memelilerin Geleceği Ne Olacak?
Memeliler, sıcakkanlı oldukları için yüksek sıcaklıklara karşı daha hassastır. Ayrıca, volkanik karbondioksit emisyonlarının atmosferdeki sera gazı etkisini artırması, iklim değişikliğinin hızlanmasına ve ekosistemlerin bozulmasına yol açacaktır.
Bilim insanları, memelilerin yok olmasını önlemek için, karbon salımını azaltmak ve biyolojik çeşitliliği korumak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, memelilerin kitlesel yok oluşu kaçınılmaz olacaktır.