Otomobil Muayene Sistemi Tamamen Değişti: Artık Muayenede Bunlar Kontrol Edilmeyecek!

Araç muayenesi otomobil sahiplerinin en çok önem vermeleri gereken noktadır. Yeni gelişme ile muayene sisteminde yenilik getirildiği belirtildi. Peki yeni sistemde araç muayeneleri nasıl olacak? İşte detaylar...

Otomobil Muayene Sistemi Tamamen Değişti: Artık Muayenede Bunlar Kontrol Edilmeyecek!

Aracı olan vatandaşlar, düzenli zaman aralıklarıyla araç muayenelerini yaptırmaları gerektiğinin bilincinde. Araç sahiplerine muayene durumunda, lastiklerini kontrol etmeleri öneriliyor. Güvenli bir sürüş için lastiklerin durumu önem taşıyor. Trafik güvenliği için bu kontrollerin düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor. Şimdi ise kontrol sisteminde değişiklik olduğu belirtiliyor. Bu durum araç sahiplerini nasıl mı etkileyecek? İşte ayrıntıları...

Türkiye’deki binlerce araç sahibini ilgilendiren çok önemli bir gelişme yaşandığı belirtilerek vatandaşlar tarafından belirli periyotlarda araba muayenesi yapıldığı biliniyor ancak yeni değişikler de yapılıyor. Burada yapılan işlemler merak edilirken araba lastikleri hakkında bir bilgilendirme yapıldı. Söz konusu açıklamada muayene sırasında lastik kontrolü yapılmadığı bildirildi.

KONTROL EDİLMİYOR

Araç muayenesinde yaz lastiği veya kış lastiği kontrolü yapılmadığı belirtildi. Ayrıca TÜVTÜRK tarafından yapılan duyuruda muayenede dikkat edilen unsurlar da belirtildi. Buna göre Periyodik muayene için lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmak zorunda iken Yola Elverişlilik Muayenesi'nde alt sınır 2 mm olduğu belirtilerek araç muayenesinde lastik diş derinlikleri dijital kumpaslarla ölçüldüğü ifade edildi.

Ayrıca kurum tarafından yapılan duyuruda araştırmalara göre tehlike sınırı kabul edilen 3 mm diş derinliğinin altına inen lastiklerde su deşarjı kapasitesi %70 düşerken fren mesafesi %30 arttığı ifade edilerek direksiyon hakimiyeti ise yeni bir lastiğe göre 6-7 kat azaldığı ve aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanacağı vurgulandı.

MUAYANEDE DİKKAT EDİLENLER 

 

 

TÜVTÜRK tarafından dikkat edilen unsurlar ise şöyle belirtildi:

Seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir, kaza yapılmasına sebep olur. Araç muayanesinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler gözle ve elle mutlaka kontrol edilmektedir. Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen (özellikte lastiklerin aracın iç kısmına bakan yüzeylerinde oluşan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen) hasarlar muayene sırasında tespit edilmektedir. Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır.

Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekir. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde “Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış” kusuru belirtilir. Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) dastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini betirtmektedirler.

"KUSURLU OLARAK SONUÇLANIR"

Dönüş Yönü (Rotation) asimetrik lastiklerde kullanılır. Bu lastikler araca gösterilen yönde takılması gereken desene sahip lastiklerdir. Genellikle ok şeklindeki işaretle lastiklerin dönmesi gereken yön gösterilir. Araca takılma yönü inside (iç) ve outside (dış) şeklinde de gösterilmiş lastikler bulunmaktadır. Outside işaretlemesi aracın dış kısmında, inside işaretlemesi ise aracın iç kısmında yer almalıdır. Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır.

Yük indeksi bir lastiğin hız sembolü ile gösterilen en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü gösterir. Hız sembolü de bir lastiğin yük indeksi ile belirtilen azami yükte yapabileceği hızı ifade eder.

Etiketler: araç muayenesi