Omicron BA5 varyantında kritik 5 belirti! Dikkat eden çabuk atlatıyor!
Yaz sonuna doğru etkisini göstermeye başlayan yeni salgın süreci farklı belirtilerle ortaya çıkıyor. Uzmanlar özellikle mutasyona uğramış olan Omicron virüsünün alt varyantı BA5 için önemli uyarılarda bulundu. Konunun detayları haberimizde…
Korona virüsün oldukça hızlı yayılan son varyantı uzmanlarında gündemindeydi. Uzman doktor Buket Özel Bingöl mutasyona uğramış olan varyanta dair önemli ve ciddi açıklamalarda bulundu. Kulak, burun, boğaz hastalıklarına dair uzmanlığı bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesinde görev alan Buket Özel Bingöl: "Başlangıçta oluşan belirtiler dikkate alınmalı" diyerek şu sözleri ifade etti:
"Hastaların çoğunluğu yüksek ateş, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, baş ağrısı, tat ve koku da bozukluk şikayetleri ile geliyor. Çoğu eklem ağrıları yaşarken, ileri derecede halsizlik ve kas ağrıları buna eşlik ediyor."
BA5 VARYANTININ İLK 5 BELİRTİSİ
Uzman doktorun incelemeleri sonucundan virüs ileri derecede nefes alma ve öksürük problemlerine de neden oluyor. Hastalık şüphesi bulunan kişiler için kesin tanı koymak için PCR testi uygulanıyor. Sonucu pozitif çıkanlara yönelik tedavi süreci başlatılıyor. Bu durum hızlı iyileşmeyi destekleyecek olan süreçleri beraberinde getiriyor.
O BELİRTİLER GİTTİKÇE AZALDI!
Covid-19 virüsü mutasyona uğradıktan sonra Omicron varyantı oluştu. Bunun da alt varyantı olan BA5 varyantının hızla bulaşma özelliği ön plana çıkıyor. Yaygın olarak görülen semptomlardan daha farklı etkiler ön plana çıkıyor. Özellikle ilk 5 belirti arasında öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı, yorgunluk, baş ve kas ağrısı görülebiliyor.
Hastalıkta ilk belirti olarak boğaz ağrısı ön plana çıkıyor. Ardından oluşan yüksek ateş, tat ve koku da kayıp etkisini giderek azaldığı da fark edildi.
VİRÜSÜN KULUÇKA SÜRESİ AZALDI!
Uzman doktora göre yapılan klinik araştırmalar kuluçka süresinde daha da kısalma yaşandığını fark ettirdi. 5 ya da 6 gün olan kuluçka süresi 3 güne kadar düştü. Bazı varyantlar 2 günde bile kuluçka süresini tamamlayabiliyor. Süreçte kişi bu durumu en hafif şekilde atlatabilmek için hijyene özen gösterilmeli, gerekli aşıları yaptırılmalı, vücudun savunma mekanizması kuvvetlendirilmelidir.