Ölülerin neden yıkandığını ve üstüne tahta konulduğunu duyunca çok şaşıracaksınız! İşte sebebi...
Ölüm, hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Her insan bir gün bu dünyadan göçüp ebedi âleme gidecek. Peki, ölülerimize nasıl davranmalıyız? Onlara nasıl saygı göstermeliyiz? İslam dininde ölülerin yıkanması, kefenlenmesi, namazının kılınması ve defnedilmesi gibi merasimler nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
İslam dininde ölülerin yıkanması ve kefenlenmesi, Müslümanlar üzerine kifayeten farz olan bir görevdir. Bu görevi, Müslümanların bir veya birkaçı yapınca, diğerleri de sorumluluktan kurtulur. Ama hiç kimse bu görevi yapmazsa hepsi sorumlu olur ve günah işlemiş olurlar. Ölüyü yıkayıp kefenleyerek namazını kılmak ve toprağa gömmek şeriatı kadîmedendir. Yani Hz. Âdem (a.s) dan bu yana gelen bütün ilâhî dinlerde ölülere aynı muamele yapılmaktadır.
Ölünün yıkanması şerefli bir varlık olan insana bir hürmettir. İnsanın ölüsü de saygıya layıktır. Bu saygı bir yönüyle, ölünün yakınlarına bir teselli olduğu gibi ölümün yokluk olmadığını, vatanı aslisine gittiğini ve gittiği yere pak ve temiz bir şekilde gönderilmesi amacını taşımaktadır. Ölünün âdeta yeni doğmuş bir çocuk gibi yıkanması, bir yönüyle yeniden doğuş olayını sembolize etmekte ve fani yolculuğun yani dünya hayatının kendisi üzerinde bıraktığı kir, toz ve bulaşıkları gidermeyi temsil etmektedir