Nohutları pamuk gibi pişiren o efsane lezzet.. Bu yöntem ile lezzeti doruklara çıkarın
Nohutun faydaları saymakla bitmiyor: İşte uzmanların uyarıları Nohut, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Hem besleyici hem de lezzetli olan nohut, sağlığa da birçok fayda sağlıyor. Ancak nohudu pişirirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Uzmanlar, nohudun ıslatıldığı suyun zehirli olduğunu ve dökülmesi gerektiğini söylüyor.
Nohut, kansere karşı koruyor Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Oğuz Özyaral, nohudun DNA’yı kanser hücreleri formunda değişmesini önlediğini ve yapıyı koruduğunu belirtiyor. Nohudun bu özelliğiyle kanser hücrelerinin vücut içinde yayılmasını ve gelişmesini engellemeye yardımcı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Özyaral, “Nohut, özellikle meme kanserine karşı koruyucudur. Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici etkisiyle özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Bu dönemde ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur” diyor.
Nohutun diğer faydaları neler? Prof.Dr. Özyaral, Türkiye’de bolca üretilen nohudun az su isteyen, kıraç alanlarda bile çok kolay yetişebilen bir ürün olduğunu dile getiriyor. Nohudun kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagil olduğunu vurguluyor. Nohudun sağlığa olan diğer faydalarını şöyle sıralıyor:
Kas gelişimini destekler ve vücut direncini arttırır.
Sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler.
Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve insülin direncini düşürür.
Kolesterol seviyelerini düşürür ve kalp sağlığını korur.
Vücudu serbest radikallerden korur ve hücre hasarını önler.
Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Sinir sistemi sağlığını destekler.
Metabolizmayı hızlandırarak vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve dolayısıyla kilo verme sürecine destek olur.
Kansızlık gibi sorunlara iyi gelir.
Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar.
Nohudu nasıl pişirmeli? Doç.Dr. Özyaral, bazı kişilerin vitamin değerinin kaçmaması amacıyla nohudun ıslatıldığı suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok zehirle dolu olduğunu anlatarak şöyle devam ediyor: “Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak pişirilebilmesi için en az bir gece öncesinden içme suyu içerisine bırakılıp şişmeleri sağlanmalı. Şişme esnasında nohut bitkisi suya mide tarafından hazmedilemeyen zehirli maddeler, gazlar bırakır. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalı.”