Mutfaktaki tehlikenin farkına varın! Çok masum görünen bu alışkanlık virüs bulaştırabilir!
Mutfakta çayın yanına hazırlanan kek varsa, o kekin hamuruna bir parmak atıp tadına bakanlar da mutlaka vardır… Ancak bu masum hareketin aslında çok tehlikeli olabileceği ortaya çıktı! Mutfaktaki gizli tehlikeye dikkat…
Genellikle misafir ağırlanacağı zaman mutfakta başlayan kek yapma telaşı, yapan kişi için olmasa bile ev halkı için eğlenceli anlara dönüşebiliyor. Zira kek ya da kurabiye yaparken, kaplarda kalan çiğ hamura bir parmak atıp tadına bakmaktan hemen hemen herkes çok hoşlanıyor. Tuhaf ama lezzetli bir tat barındıran bu karışımın tadına bakmak çok eğlenceli olabiliyor. Ancak bu alışkanlık, zannettiğiniz kadar masum olmayabilir! Uzmanlar, çiğ hamur yemenin düşünülenden çok daha tehlikeli olabileceğini açıkladı. İşte detaylar…
Çiğ Hamur Yiyenler Dikkat!
Çiğ hamurun tadına bakmak, bir lezzetin tadına varmaktan çok bir alışkanlık olarak alelade yapılan bir eylem olsa da sonuçları çok tehlikeli olabilir. Hürriyet’in haberine göre FDA Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi Kıdemli Danışmanı Jenny Scott konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “İster ekmek, ister kurabiye olsun, çiğ hamur yemek sizi ve çocuklarınızı hasta edebilir” sözlerini dile getirdi. Scott, 2016 ve 2019 yıllarında ABD’de bulunan iki E. coli salgınının ham un ile bağlantısı olduğunu ve 80 kişiye unu yiyerek ya da una dokunarak virüs bulaştığını dile getirdi. Her ne kadar “çiğ hamur yemeyin” uyarısının çiğ yumurtadan kaynaklı söylendiği düşünülse de buradaki asıl tehlike çiğ un…
Tüketiciler Undaki Tehlikenin Farkında Mı?
Tüm insanların tükettiği temel gıda maddelerinden biri olan unun tehlikeli olabileceğini kimse düşünmez. Ancak masum gibi görünen un, çiğ haliyle hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, un içerisinde bulunan “E. Coli” ve “Salmonella” gibi zararlı bakterilere dikkat çekiyor. ABD genelinde 1.045 un tüketicisi ile yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların %85’inin undaki tehlikeden habersiz olduğu ortaya çıktı. Ayrıca unu çeşitli hamur ürünlerinde malzeme olarak kullananların %66’sı da çiğ hamur yediğini belirtti.
Uzmanlar Ne Diyor?
Hürriyet’e konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Böke ve Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, merak edilenleri yanıtladı. Uzman isimler, tarlalardaki tahılların toprak, su ve hayvansal atıklarda bulunabilen bakterilerle doğrudan temas yoluyla kirlenebileceğini belirtti. Uzmanlar, bu bakterilerin tarla aşamasında bulaşabileceği gibi, öğütme aşamasında da bulaşabileceğini söyledi.