Kurban Bayramında Bu Hastalıklara Dikkat! Bayramda Daha Tehlikeli Oluyor! Hayvanlardan Bulaşıyor!
Kurban bayramı geldi. Adakların kesildiği kurban bayramında bulaşabilecek hastalıklar ise bayram sevincini biraz yarıda kesti. Kurban bayramı için adaklarını kesen kişiler hayvanlardan bulaşabilecek hastalıkları oldukça merak etti. İşte detaylar...
Günler saydığımız kurban bayramı nihayetinde geldi çattı. Bu kurbanda da pek çok kişinin tercihi farklı oldu. Kimileri bayram tatilinin 9 gün olma sevinci ile kendisini tatile atarken kimileri de büyüklerini ziyarete köylerine gitti. Kurban bayramı için her sene konuşulan konulardan birisi bu sene de gündeme geldi. Kurban bayramında kurban kesen vatandaşların dikkatine! Uzmanlar hayvanlardan bulaşan hastalıklar noktasında pek çok kişiyi uyardı.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt kurban bayramının gelmesi ile ilgili vatandaşlara duyuruda bulundu. Hem kurban kesiminden önce hem de sonrasında yapılması gereken şeyler ile ilgili olarak vatandaşlara seslenen Bozkurt'un dedikleri bayram sevinci yaşayan pek çok kişiyi yakından ilgilendirdi.
Bozkurt Uyardı!
Kurban bayramının gelmesi ile adaklık hayvanların alımı ve kesim süreci başlarken Bozkurt bayramda kişilerin hem kendilerini hem de çevreyi olumsuz etkileyebilecek nedenleri gündeme getirdi. Bozkurt “Büyükbaş hayvanlar iki, Küçükbaş hayvanlar ise bir yaşından büyük olmalıdır. Sağlıklı, besi durumu iyi hayvanlar seçilmelidir. Gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanlar kurbanlık hayvan olmamalıdır. Kurbanlık hayvanınızı alırken hayvan pasaportunu isteyip doğum tarihini kontrol edebilirsiniz” diye konuştu.
Necati Bozkurt vatandaşların adaklarını bayramın ilk günü kesmek istemesinin yanı sıra kurbanlıkların işini bilen kişiler tarafından kesilmemesi gibi noktalara değindi. Bu tip durumların hem çevresel hem de kişisel anlamda sağlığı tehdit ettiğini de ekleyen Bozkurt'un dedikleri tüm bayram sevinci yaşayanların gündeminde yer aldı.
Kurban Keserken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bozkurt “Kesildikten sonra ise iç organları yine veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Ondan sonra tüketime sunulmalı. Kesinlikle bunlar yapılmıyor. Çünkü hayvanlarda bazı hastalıklar hayvan kesilmeden tespit edilir. Bazı zoonoz hastalıklar ise hayvan kesildikten sonra iç organları kontrol edilerek tespit edilir. Örneğin tüberkülozlu etlerin tüketime sunulmadan kontrollü imha edilmesi yasal zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Kurban bayramında kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların çevreye ve kişiye kattığı hastalıklardan bazılarında %2 oranında artış gözlemlendiği de belirlenirken Bozkurt Tüberküloz, şap, şarbon, brucella, kist hidatik, sarılık, sistiserkoz gibi zoonoz hastalıkların yayılmasında artış olmaktadır” dedi.