Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi dizisi uyarlama mı, gerçekleri ne kadar yansıtıyor?
TRT 1’in yeni tarihi dizisi Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi, 13 Kasım Pazartesi günü izleyiciyle buluşacak. Dizi, 12. yüzyılda Haçlılara karşı mücadele eden ve Kudüs’ü fetheden ünlü komutan ve hükümdar Selahaddin Eyyübi’nin hayatını anlatacak. Peki Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi dizisi, tarihi gerçeklere ne kadar sadık kalıyor? Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin hayatını tamamen gerçekçi bir şekilde mi yansıtıyor, yoksa kurgusal unsurlar da mı içeriyor? İşte merak edilen soruların cevapları
Tarihi dizilerin vazgeçilmez adresi TRT 1, yeni bir yapımı daha ekranlara taşımaya hazırlanıyor. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi, izleyicileri 12. yüzyıla götürecek ve Haçlılara karşı verilen mücadeleyi ve Kudüs’ün fethini anlatacak. Dizinin başrolünde Selahaddin Eyyübi’yi Uğur Güneş, sevdiği kadın Süreyya’yı Dilin Döğer canlandıracak. Dizinin oyuncu kadrosunda ayrıca Mehmet Ali Nuroğlu, Kaan Çakır, Tuvana Türkay, Murat Han, Buse Varol, Seda Yıldız, Zeynep Kumral, Ece Özdikici, Sezgin Erdemir, Doğan Bayraktar, Özgür Cem Tuğluk, Yıldırım Gücük, Kaan Uluca, Sezgin Uzunbekiroğlu, Baran Andıç, Alou Traore gibi isimler yer alıyor. Dizinin çekimleri, İstanbul’un çeşitli yerlerinde gerçekleştiriliyor. Dizinin ilk bölümü, 13 Kasım Pazartesi günü saat 20.00’da TRT 1’de yayınlanacak. Peki Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi dizisi, tarihi gerçeklere ne kadar sadık kalıyor? Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin hayatını tamamen gerçekçi bir şekilde mi yansıtıyor, yoksa kurgusal unsurlar da mı içeriyor? İşte dizinin gerçeklik derecesi hakkında merak edilenler.
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin hayatını kronolojik olarak mı takip ediyor?
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin hayatını kronolojik olarak takip etmeye çalışıyor. Dizinin ilk bölümünde, Selahaddin Eyyübi’nin Zengi Devleti’nin himayesindeki Serhad Gazileri’nin başı olarak Haçlılarla cenk ettiği görülüyor. Bu, Selahaddin Eyyübi’nin 1169 yılında Mısır’a gittiği ve orada vezirlik yaptığı döneme kadar devam ediyor. Dizinin ilerleyen bölümlerinde, Selahaddin Eyyübi’nin Mısır Sultanı olması, Suriye’yi ele geçirmesi, Haçlılarla yaptığı Hıttin Muharebesi ve Kudüs’ü fethetmesi gibi önemli olaylar da işlenecek. Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin 1193 yılında ölümüyle son bulacak.
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin kişiliğini ve karakterini nasıl yansıtıyor?
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin kişiliğini ve karakterini, tarihi kaynaklara ve rivayetlere dayanarak yansıtmaya çalışıyor. Dizi, Selahaddin Eyyübi’yi, “Cihana adalet, Kudüs’e hürriyet” anlayışıyla yetişmiş, cesur, akıllı, adaletli, merhametli, cömert, dindar, vatansever ve liderlik vasıfları yüksek bir komutan ve hükümdar olarak gösteriyor. Dizi, aynı zamanda Selahaddin Eyyübi’nin Haçlılarla savaşırken bile onlara karşı insani davrandığını, esirleri serbest bıraktığını, yaralıları tedavi ettirdiğini ve Kudüs’ü fethettiğinde Hristiyanlara zulmetmediğini de vurguluyor.
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin aile ve aşk hayatını nasıl anlatıyor?
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin aile ve aşk hayatını, tarihi kaynaklarda çok fazla bilgi olmadığı için kısmen kurgusal olarak anlatıyor. Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin annesi Necmeddin Eyyub, babası Eyyub bin Şadi, kardeşleri Nusreddin, Turanşah, Ali ve Esma, halası Zümrüt, teyzesi Fatma, amcası Nureddin Zengi ve Şirkuh, kız kardeşi Berra gibi aile üyelerini gerçek isimleriyle tanıtıyor. Ancak dizide Selahaddin Eyyübi’nin sevdiği kadın Süreyya, Askalan Emiri’nin kızı olarak tanıtılıyor. Bu, tarihi bir gerçek değil, dizinin kurgusal bir unsuru. Zira Selahaddin Eyyübi’nin eşleri ve çocukları hakkında tarihi kaynaklarda çok az bilgi vardır. Selahaddin Eyyübi’nin en az dört eşi olduğu ve bunlardan birinin İsmailiyye Emiri’nin kızı olduğu bilinmektedir. Selahaddin Eyyübi’nin 17 oğlu ve 5 kızı olduğu da kaydedilmiştir.
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin Haçlılarla olan ilişkisini nasıl yorumluyor?
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin Haçlılarla olan ilişkisini, tarihi gerçeklere uygun bir şekilde yorumluyor. Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin Haçlılarla savaşırken onlara karşı saygılı ve insaflı davrandığını, ancak onların Kudüs’ü işgal etmesine ve Müslümanlara zulmetmesine asla göz yummadığını gösteriyor. Dizi, aynı zamanda Selahaddin Eyyübi’nin Haçlılarla yaptığı antlaşmaları, barış görüşmelerini, diplomatik ilişkilerini ve bazı Haçlı liderleriyle olan kişisel dostluklarını da anlatıyor. Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin Haçlılarla olan ilişkisinde, hem savaşçı hem de devlet adamı yönünü ortaya koyuyor.
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin dönemindeki diğer devletlerle ve liderlerle olan ilişkisini nasıl aktarıyor?
Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin dönemindeki diğer devletlerle ve liderlerle olan ilişkisini, tarihi gerçeklere dayanarak aktarıyor. Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin, Zengi Devleti, Eyyubiler Devleti, Haşhaşiler, Fatımiler, Abbasi Halifeliği, Bizans İmparatorluğu, Cenevizliler, Venedikliler, Kıpçaklar, Moğollar, Ermeniler, Kürtler, Türkmenler gibi devletlerle ve liderlerle olan siyasi, askeri, ticari, kültürel ve dini ilişkilerini anlatıyor. Dizi, Selahaddin Eyyübi’nin, Nureddin Zengi, Şirkuh, Turanşah, Aslan Yürekli Richard, Lüzinyanlı Guy, Baldvin, Gabriel, Viktoria, Melike, Ömer Mella, Pars, İbrahim, Mansur, Ahmed gibi tarihi şahsiyetlerle olan diyaloglarını ve etkileşimlerini de gösteriyor.