Koronavirüs bitti derken, MERS kapıda! Dünya Kupası’nın sonuçları çok ağır olabilir! Uzmanlar uyardı, mutlaka dikkat edin!
Dünyanın salgın hastalık üzerine salgın hastalık ile karşılaştığı şu günlerde bir uyarı daha geldi. Dünya Sağlık Örgütü, MERS hastalığına karşı dünyayı geçtiğimiz gün uyardı.
Kamuoyunda deve gribi adıyla tanınan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), çok nadir rastlanan hastalıklarından biri olması nedeniyle şimdiye dek dünyanın kamuoyunda COVID-19 kadar bir etki yaratmadı. Enfekte hayvanlardan geçen ve çok ciddi bir solunum yolu hastalığı MERS, bu kez yayılma riskinin çok yüksek olduğu FIFA 2022 Dünya Kupası nedeniyle gündem oldu.
Hayvanlardan geçmesine karşın, insandan insana bulaşma özelliği de bulunan MERS, tüm dünyanın yakından takip ettiği salgın hastalıklarından biri. FIFA 2022 Dünya Kupası’nın başlamasıyla birlikte artan kalabalıklara dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) isimlerinden biri olan Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, tüm dünyayı MERS tehdidine karşı uyardı. Öte yandan Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, karşılaşılabilecek olan tablo konusunda da uyarılarda bulundu.
MERS’İ HAFİFE ALMAMAK GEREKİYOR
İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilen MERS, bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 35’ini öldürdü. DSÖ’nün verileri ışığında 27 ülkede şu ana dek görülmüş olan MERS, 858 ölüm de dahil olmak üzere toplamda 2.494 vakada tespit edildi. FIFA 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da başlamasıyla birlikte harekete geçen DSÖ, tüm dünyayı uyardı. Özellikle de dört hafta sürecek olan bu turnuvada pek çok hastalık bulaşma riski olduğunu bildiren DSÖ, turnuvaya katılan kişilerin sağlık taraması yaptırması tavsiyesinde bulundu.
DSÖ’nün yanı sıra konuya ilişkin pek çok çalışma yürüten bilim insanları da dört haftalık turnuvanın bedelinin tahmin edildiğinden daha büyük olabileceğini belirtti. Sekiz potansiyel enfeksiyon riskini sıralayan bilim insanları, COVID-19 ve maymun çiçeğinin de yer aldığı listeye MERS’i ekledi.
PROF. DR. PATRİCİA SCHLAGENHAUF’DAN UYARI GELDİ
New Microbes and New Infections dergisinde yayımlanan çalışmanın ardından gözler bir anda Katar’a çevrildi. İngiltere’den yaklaşık 5 bin taraftarının Katar’a gittiğinin öğrenilmesinin ardından DSÖ’den bir epidemiyolog olan Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, Katar’da çıkabilecek olan bir MERS vakasının buradan tüm dünyaya yayılabileceğini hatta ABD’ye kadar uzanabileceğini iddia etti.
Uyarıları kapsamında bölgeye gelen tüm gezginlerin memelilere dokunmaktan kaçınmasını tavsiye eden Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, deve sütü veya idrarı içmekten ya da uygun şekilde pişirilmemiş deve eti yemekten de kaçınılması gerektiğini bildirdi.