James Webb Uzay Teleskobu her şeyi sadece 68 GB’lık SSD sayesinde aktarabiliyor!
Evreni gözlemlemek için dünya gözü olarak yakın tarihe kadar kullanılan Hubble Uzay Teleskobu’ndan sonra James Webb Uzay Teleskobu, çığır açacak fotoğrafları iletmeyi başardı. Üstelik James Webb, verileri saklamak için sadece 68 GB’lık SSD kullanıyor.
NASA’nın 30 yılda, toplamda 10 milyar dolarlık harcama ile geliştirdiği James Webb Uzay Teleskobu, çığı kapatıp yeni bir çağ başlatabilecek uzay fotoğraflarını iletmeyi başardı. Elde edilen görüntüler, tarif etmesi çok zor başarıları temsil ederken, bu görüntülerin, Hubble Uzay Teleskobu’ndan elde edilen fotoğraflardan daha ayrıntılı ve daha keskin olması da dikkat çekti. Elde edilen bu veriler evrenin kökenini, yıldızlar ve galaksilerin nasıl meydana geldiğini, dünya dışında yaşamı destekleyebilecek gezegenlerin olup olmadığını anlamak için çalışmalarına devam eden bilim insanlarına büyük bir ışık tutuyor. James Webb üstelik bu verileri saklamak için sadece 68 GB’lık SSD kullanıyor.
Teknoloji Devriminde SSD Kullanımı
James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 1 milyon mil (yaklaşık 1 milyon 610 kilometre) uzaklıkta, yoğun radyasyon altında ve mutlak sıfır noktasının 50 dereceden daha üzerindeki bir sıcaklıkta çalışıyor. Bu nedenle de SSD’nin de diğer tüm parçalar gibi yoğun radyasyona karşı dayanıklı olması ve çok zorlu bir sertifikasyon sürecinden geçebilmesi gerekiyor. James Webb’in teknolojisinin son derece gelişmiş olması dikkate alındığında, teleskopta kullanılan SSD teknolojisi nispeten daha önemsiz gibi görünüyor. Bu nedenle de James Webb’in verileri 68 GB’lık bir sabit diskte saklıyor olması şaşırtıyor.
Saatte 4,5 GB Veri Aktarıyor
James Webb Uzay Teleskobu günlük olarak yaklaşık 57 GB’lık veri üretiyor ve bu veri üretimi, Hubble Uzay Teleskobu’nun ürettiği veriye göre çok daha fazla. James Webb, topladığı tüm verileri 25.9 GHZ’lik bir kanal üzerinden 28 MB/saniye hız ile Dünya’ya iletebiliyor. James Webb Uzay Teleskobu, saatte yaklaşık 12,6 GB veriyi Dünya’ya iletebiliyor. Ayrıca James Webb, topladığı tüm verileri ise 1 milyon 610 kilometre uzaklıktan Dünya’ya yaklaşık 4,5 saat içerisinde aktarıyor. NASA, James Webb’in en az 20 sene boyunca çalışmasını bekliyor. Ancak radyasyon etkisiyle 10 yıl sonra SSD kapasitesinin 60 GB’a kadar düşeceği tahmin ediliyor.