İstanbul’da sel felaketi: Mimar Sinan’ın çözümü gündemde! Uzmanlar uyardı: ‘Bu daha başlangıç’

İstanbul’un kuzey ilçelerinde yaşanan şiddetli yağış, 2 gün önce birçok yeri su altında bıraktı. Sel nedeniyle çok sayıda ev ve araç zarar gördü. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle sel ve taşkın riskinin artacağını söylüyor. Sel önlemleri arasında Mimar Sinan’ın yaptığı bir detay ise dikkat çekiyor.

İstanbul’da sel felaketi: Mimar Sinan’ın çözümü gündemde! Uzmanlar uyardı: ‘Bu daha başlangıç’

İstanbul’un kuzey ilçelerinde yaşanan şiddetli yağış, 2 gün önce birçok yeri su altında bıraktı. Sel nedeniyle çok sayıda ev ve araç zarar gördü. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle sel ve taşkın riskinin artacağını söylüyor. Sel önlemleri arasında Mimar Sinan’ın yaptığı bir detay ise dikkat çekiyor. Mehmet Ali Özdemir / Milliyet.com.tr – Türkiye’de sık sık karşılaşılan bir afet olan ‘sel’, İstanbul için pek de alışık olunan bir durum sayılmaz.

Ancak 5 Eylül günü İstanbul’un kuzeyinde etkili olan sağanak yağış, sel felaketine yol açtı. Başakşehir, Küçükçekmece, İkitelli ve Arnavutköy gibi ilçelerde sel suları yükseldi. 2009 yılında Basın-Ekspres yolu üzerinde meydana gelen ve 31 kişinin hayatını kaybettiği felaket de hatırlara geldi. Yaşananlar hakkında Milliyet.com.tr’ye konuşan Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ve CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen önemli bilgiler verdi.

 

2009’DA YAŞANAN SEL FELAKETİ 

2009 yılının 9 Eylül sabahında başlayan yağmur, kısa sürede şiddetini artırarak hayatı olumsuz etkiledi. Ayamama Deresi’nin taşmasıyla ise her şey daha da kötüleşti. Dere, yağışların etkisiyle taşıp sel oluşturdu. İkitelli başta olmak üzere İstanbul’da trafik durma noktasına geldi. İstanbul ve Tekirdağ’ı vuran, en az 31 kişinin ölümüne ve 9 kişinin kaybolmasına neden olan, 70 milyon dolardan fazla maddi hasara yol açan sel unutulmaz bir afet olarak kaydedildi.

İstanbul’da sel felaketi: Mimar Sinan’ın çözümü gündemde! Uzmanlar uyardı: ‘Bu daha başlangıç’ - Resim : 2

Sel suları bazı yerlerde metrelerce yüksekti. Sel, Atatürk Havalimanı’na giden yolları kapattı. Yüzlerce araba ve onlarca TIR Marmara Denizi’ne doğru sürüklendi. Selden kaybolan bir kişinin cesedi ise denizin karşı yakasında bulundu. Selden sonra özellikle İkitelli’de yağmalamalar yaşandı. Yaşanan olay, 1999 Gölcük depreminden bu yana İstanbul’un karşılaştığı en büyük afet olarak nitelendirildi.

MİMAR SİNAN’IN ÇÖZÜMÜ NE? 

Sel felaketinden sonra gündeme gelen bir konu ise Mimar Sinan’ın yaptığı bir detaydı. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Ayamama Deresi’nin üzerine inşa ettiği Mihrimah Sultan Camii’nin temelini sağlamlaştırmak için dereyi yer altına almıştı. Bu sayede caminin temeli su baskınından korunmuştu. Uzmanlar, Mimar Sinan’ın bu çözümünün bugün de geçerli olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Şerif Barış, “Mimar Sinan’ın yaptığı gibi derelerin yer altına alınması hem sel riskini azaltır hem de kent estetiğine katkı sağlar” dedi. Prof. Dr. Orhan Şen ise “İstanbul’un kuzeyindeki derelerin yer altına alınması gerekiyor. Ayrıca yağmur suyu kanalları da iyileştirilmeli. Sel ve taşkın tehlikesi bundan sonra daha da artacak. İklim değişikliği nedeniyle yağışlar daha şiddetli ve daha sık olacak” diye konuştu.

Etiketler: sel baskını