İşin uzmanları bir araya geldi, diyet listesine alınması gereken besinleri tek tek açıkladı! Bu besinler, sizi alerjilerden koruyabilir!
Bağışıklık sistemini daha güçlü hale getirmek ve alerjen hassasiyetinden korunmak için lifli gıdaların son derece önemli olduğuna dair Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akçal’dan geldi.
Beslenmenin ne denli önemli olduğu herkesçe bilinse de iş pratiğe geldiğinde pek de öyle olmuyor. Cazip gelen fast-food türü gıdalardan şekerlemelere kadar pek çok gıda aklımızı çelmeye ve sağlığımızı riske atmaya devam ediyor. Özellikle de bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı tüketilen gıdaların riski altında bulunuyor. Alerjenleri de etkileyen zararlı gıdaları diyet listesinden çıkarıp, lifli gıdaları listeye alarak, riskten korunmanın mümkün olduğu öğrenilmiş bulunuyor.
Gıda alerjilerinden gıda toleransına kadar son zamanlarda yapılan araştırmalar yediklerimizin ne kadar önemli olduğunu daha belirgin bir şekilde göstermeye başladı. Özellikle bu konuda önemli çalışmalara imza atmış olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akçal, bağışıklık sistemine iyi gelecek olan beslenme alışkanlarına ilişkin CNN TÜRK’te konuştu.
DİYET LİFLERİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR
Beslenme ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi anlatarak açıklamalarına başlayan Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akçal, “Beslenmenin bağışıklık yani immün sistem üzerindeki etkisi, günümüzde çok daha önemli bir hale geldi. İmmün sistemin hücreleri, enerji elde etmenin yanı sıra enfeksiyon ajanlarına karşı tepki vermek için makro-nutrient denilen besinlere ihtiyaç duyuyor. Lifli gıdalardan zengin beslenme ise bağışıklık sistemini aktive etmede önemli bir rol oynuyor” diye konuştu. Akçal’ın açıklamalarının devamında ise şu ifadeler yer aldı:
“Tüm diyet lifleri, ince bağırsakta sindirime direnir ve kalın bağırsağa bozulmadan geçer, ancak fizikokimyasal özellikleri örneğin, çözünürlük, viskozite ve fermente edilebilirlik, farklılık gösterir. Çözünür liflerin çoğu, kimyasal yapılarına bağlı olarak bağırsaktaki iyi mikroplar (mikrobiyata) tarafından kısmen veya tamamen fermente edilebilir. Diyet liflerinin, bağırsağın vücuda zararlı maddelerin geçmesine izin vermeyen bariyer fonksiyonunu ve bağışıklık tepkilerini destekleyerek bağırsak üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.”
LİF, ALERJİLERE KARŞI DA KORUYUCU
Diyetle alınan lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin yönünü “alerji”ye değil “tolerans”a çevirdiğine dikkat çeken açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akçal; tam tahıllı buğday unu, buğday kepeği, fındık, fasulye, karnabahar, yeşil fasulye, patates, yulaf, bezelye, elma, turunçgiller, havuç, arpa gibi bol lifli ürünlerin diyetlerden eksik edilmemesini önerdi. Öte yandan alerjenler ile lif arasındaki bağı araştıran bir araştırmadan bahseden Akçal, şu ifadeleri kullandı:
“Meta-analiz sonucunda alerjik hastalık riskinin diyet içeriğindeki lif miktarı ile orantılı olarak azaldığı bulundu. Sonuç olarak özellikle bağışıklığımızın temellerinin atıldığı erken çocukluk dönemi başta olmak üzere günlük hayatımızda lif çeşitliliğine sahip diyetlerin, bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri ve doğrudan alerjiye karşı koruyuculuğu bulunuyor.”