Her şeyin fazlası zarar, suyun bile! Uzmanlar uyardı, fazla su tüketenler pek çok sağlık problemi yaşayabilir! Aman dikkat
Bol su tüketimi önemli olsa da; bol ile fazla su tüketmek arasında bir fark bulunuyor. Bu farklara değinen Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, fazla su tüketenleri uyardı.
Özellikle sağlıklı yaşam ve kontrollü kilo gibi yaşamsal faaliyetlerin daha görünür bir hal aldığı günümüzde kişisel beslenme uzmanlarından spor koçlarına kadar pek çok meslek faaliyeti doğdu. Kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesi için sıklıkla başvurduğu bu meslek gruplarının diyet listelerin vazgeçilmez parçası olan ‘bol su tüketmek’ hakkında doktorlardan ise, bugün bir uyarı geldi.
Bol su tüketmek ile fazla su tüketmek arasında bir ayrım olduğunu düşünen doktorlar, çok su tüketmenin de hiç su tüketmemek kadar zararlı olabileceğini belirtti. Özellikle bu konu hakkında Anadolu Ajansı’na ya da kısa adıyla AA’ya röportaj veren Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, fazla su tüketimi halinde vücutta ortaya çıkabilecek olan rahatsızlıkları bir bir sıraladı.
SU TÜKETİMİNİ KONTROL ALTINDA TUTMAK ÖNEMLİ
Suyu vücudun ihtiyacı olduğundan fazlası halinde almak da hiç tüketmemek kadar vücuda zarar veriyor. Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aras, “Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi elektrolitlerin vücut fonksiyonlarında önemi büyüktür. Özellikle sodyum, önemli elektrolitlerden biridir. Hücre dışında bulunan sodyum, hücre içi ile hücre dışı arasında basınç diye ifade edilebilecek osmotik denge ve hücreler arası sinyal iletimi görevini görür” diyerek, suyun sodyum içerdiğini hatırlattı.
Açıklamalarına sodyumun zararlarına dolayısıyla da fazla su tüketiminin zararlarına değinerek devam eden Prof. Dr. Aras, “Sodyumun vücuttaki düzeyinin azalması veya artışı ciddi problemlere neden olabilir. Azalması 'hiponatremi' dediğimiz bir durumdur. Tuz kısıtlaması, hastalık ve ilaçlara bağlı idrarla kaybetme, su ve tuz dengesini sağlayan hormonun fazla salgılanması gibi durumlarda kandaki düzeyi düşer” ifadelerini kullandı.
FAZLA SU TÜKETMEK ZARARLI
İhtiyaç fazla su tüketimine ilişkin konuşan Prof. Dr. Aras, “İhtiyacınızdan fazla su içtiğiniz zaman vücudunuzdaki sodyum düşer. Sodyum azalması nedeniyle bulantı, kusma, baş ağrısı, kaslarda kramp, huzursuzluk, epilepsi ve aşırı uyku hali yaşanır. Hatta komaya bile girebilirsiniz. Hücre dışındaki sodyum azalınca hücre içine su girişi artar ve hücrede ödem olur. Bu beyin dokusunda olunca beyin ödemi dediğimiz beyin hücrelerinin su alıp şişmesine ve bu durumda beyin sapındaki hayati bölümlere bası yaparak ölüme neden olabilir” açıklamalarında bulundu. Ardından fazla su tüketiminin psikolojik olarak da yapılabileceğini bildiren ve bu gibi durumlarda muhakkak uzman kontrolünde ilaca başlanmasını gerektiğini belirten Prof. Dr. Aras, şu ifadeler ile açıklamalarını sonlandırdı:
“Eğer kişide kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği gibi su kısıtlamasını gerektiren durumlar yoksa kilo başına 30-35 cc sıvı alınması, sıcak havada terleme, ishal gibi su kaybettiren durumlarda bu miktarın artırılması uygundur. Suyu ihtiyacımızdan az içmek kadar kontrolsüz şekilde çok içmenin de sıkıntılara yol açabileceğini unutmamalıyız.”