Her kış başımıza muhakkak geliyor! Önlem alınmazsa, beklenmedik sonuçlar doğurabilir! Gripte antibiyotik kullanılır mı? İşte, cevabı
Bilinçli İlaç Kullanımı, Biyoteknoloji, İnovasyon ve AR-GE Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, grip gibi hastalıklarda antibiyotik kullanıp kullanılmamasına ilişkin açıklama gerçekleştirdi.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuyan havalara ek olarak koronavirüs pandemisi döneminde edindiğimiz maske alışkanlığının da yavaş yavaş kaybolması, uzmanları harekete geçirdi. Özellikle kış aylarında ortaya çıkması ve yaygınlaşması ile bilinen grip başta olmak üzere tüm viral hastalıklara karşı önlem alınmasını isteyen Bilinçli İlaç Kullanımı, Biyoteknoloji, İnovasyon ve AR-GE Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, doğru bilinen yanlışları anlattı.
Kış aylarının bir getirisi olarak daha sık görülen grip gibi viral hastalıklara ilişkin mikrofonunu Bilinçli İlaç Kullanımı, Biyoteknoloji, İnovasyon ve AR-GE Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın’a uzatan HaberTürk’ten Ceyda Erenoğlu, viral enfeksiyonlarda yanlış ilaç kullanımına dikkat çekti. Özellikle viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmasına ilişkin sorular soran Ceyda Erenoğlu, Prof. Dr. Kemalettin Aydın’dan kamuoyunu aydınlatacak yanıtlar aldı.
PROF. DR. KEMALETTİN AYDIN, VİRAL ENFEKSİYONLARA KARŞI UYARDI
İçlerinde grip gibi üst solunum yolları hastalıklarının da yer aldığı viral rahatsızlıklara karşı vatandaşları uyaran Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Son iki yıllık Covid-19 sürecinde maske ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi nedeniyle solunum yolu enfeksiyonları ve gribe neden olan virüslerle fazla karşılaşmamış ve çok vaka görmemiştik. Maske kullanımını bırakıp tedbirlerden vazgeçince, bu süreçten çok daha fazla sayıda viral enfeksiyon ve griple karşılaşmaya başladık. Bu hastaların bir kısmı hastaneye yatmayı ve ağır klinik durumları nedeniyle tedavi almayı gerektiren tablolarla karşılaşıyor. Bu yeni ve beklenmedik bir salgın değil. Covid öncesi dönemin yoğunluğunda seyreden bir tabloyla karşı karşıyayız” açıklamalarını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Aydın’ın açıklamalarının ardında viral enfeksiyonların semptomları yer aldı.
Ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas veya eklem ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler ile viral enfeksiyonların kendisini gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Aydın, özellikle risk grubundaki kişilerin dikkatli davranması gerektiğini belirtti. Tedavi edilmeyen viral enfeksiyonların ortaya çıkarabileceği hastalıkları da sıralayan Prof. Dr. Aydın, “İleri yaş gruplarında hızlı sıvı kayıplarına bağlı böbrek yetmezliği, KOAH hasalarında solunum yetmezliği, kalp yetmezliği olanlarda daha ağır seyreden klinik tablo görülebilir” dedi.
VİRAL ENFEKSİYONLARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI YERSİZ
Ciddi yan etkiler oluşturması nedeniyle uzmanların kullanımını gerekmedikçe tavsiye etmediği ve reçete ile alınması zorunlu olan antibiyotiklerin üst solunum enfeksiyonu hastalıklarındaki yerini anlatan Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Grip ve solunum yolu enfeksiyonlarının önemli bir kısmı viral nedenlerle oluşur. Antibiyotikler bakterileri yok etmek için kullanılan ilaçlar olduğu için virüslere etkisi söz konusu değildir. Viral enfeksiyonlarda, antibiyotiklerin hiçbir şartta yeri yoktur” dedi. Prof. Dr. Aydın, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Antibiyotik bir ateş düşürücü veya ağrı kesici olmadığı için bu amaçla kullanılmamalıdır. Yanlış kullanılan antibiyotiklerin birçok yan etkisi ve zararı vardır. Yanlış kullanım sonucunda bakteriler kullanılan antibiyotiğe direnç geliştirince antibiyotikler dirençli bakterileri öldüremez hale gelir. Bu, tedavisi mümkün olmayan yeni enfeksiyonlarla karşılaşmamıza yol açar ve istenmeyen sonuçlara neden olur. Ayrıca antibiyotikler doğru kullanılmadığında organlarımıza yönelik sorunlara da (karaciğer, böbrek, kemik iliğinde toksik etki vb.) neden olabileceği için bu durum organ yetmezliklerine kadar gidebilir.”