Hatalı basım paraların değeri dudak uçuklatıyor! Cüzdanınızı kontrol edin bu para varsa yaşadınız...
Son zamanlarda hatalı basım paralarla ilgili ilginç haberler medyada sıkça yer almaktadır. Van’da yaşayan Sezgin Yılmaz, aldığı 5 TL’nin hatalı basıldığını fark ederek 50 bin TL’ye satışa çıkardı. Düzce’de yaşayan ortaokul öğrencisi Yasenur Durmaz ise hatalı basım olduğunu düşündüğü 5 TL’sini 1000 TL’ye satışa çıkardı. Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan Hüseyin Güzel, üzerinde iki sıfırı olmayan 200 TL’yi 55 bin TL’ye satışa çıkardı. İşte hatalı basım para haberleri...
Eksik Baskı Hatalı Paralar: Paralarda bazen belirli kısımlar çeşitli nedenler ile baskıya girmemektedir. Kağıt paralarda da, madeni paralarda da bu durum görülebilir. Özellikle günümüzde Türk Liralarında 0 olmaması bu anlamda sık gördüğümüz bir hatadır2.
Şekil Bozuklukları: Bazen paralar olması gereken şeklin dışında bir basıma sahiptir. Bu herhangi bir şekilde görülebilir. Para enine veya boyuna dengesiz, normale göre kalın vb. şekillerde olabilir.
Ters Baskı Hatalı Paralar: Bazen kağıt paralar veya madeni paralar olması gerekene göre ters basılabilmektedir. Sık gördüğümüz bir hatadır.
Çapaklı Paralar: Madeni paralarda paranın herhangi bir kısmında, basım sırasında bir kalıntı olabilir. Bu tarz paralarda hatalı para olarak karşımıza çıkar.
Hatalı basım paralardaki en önemli konunun hatanın orijinal yani basım sırasında oluşmuş olmasıdır. Bu olmazsa olmaz bir kriterdir. Basım sırasında oluşan hatalar hata olarak kabul edilir ve bu tarz paralar hatalı paralar sınıfına dahil olarak değer kazanır. Bunun yanında sonradan oluş olan deformeler, yapılar, kaymalar, kesilmeler, mürekkep akmaları, çizilmeler vb. durumlar birer kusur olarak kabul edilir ve paranın değerini olumsuz yönde etkiler1.