Hatalı basım paraların değeri dudak uçuklatıyor! Cüzdanınızı kontrol edin bu para varsa yaşadınız...
Son zamanlarda hatalı basım paralarla ilgili ilginç haberler medyada sıkça yer almaktadır. Van’da yaşayan Sezgin Yılmaz, aldığı 5 TL’nin hatalı basıldığını fark ederek 50 bin TL’ye satışa çıkardı. Düzce’de yaşayan ortaokul öğrencisi Yasenur Durmaz ise hatalı basım olduğunu düşündüğü 5 TL’sini 1000 TL’ye satışa çıkardı. Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan Hüseyin Güzel, üzerinde iki sıfırı olmayan 200 TL’yi 55 bin TL’ye satışa çıkardı. İşte hatalı basım para haberleri...
Hatalı basım paralar, matbaa veya darphanedeki basım esnasında herhangi bir nedene bağlı olarak paranın normal özelliklerinin dışına çıkması sonucu oluşan paralardır. Bu paralara ise hatalı para denir. Hatalı para koleksiyonculuğu, para koleksiyonculuğunun farklı çeşitlerinden birisidir. Geçmişte ve günümüzde hem kağıt hem de madeni paralar çeşitli nedenler ile basım esnasında hatalı şekilde basılmış olabilir. Bu paralardan bir kısmı tedavül görürken yani dolaşıma çıkmışken, bir kısmı dolaşıma çıkmadan ya koleksiyoncuların eline geçmiş ya da imha edilmiştir.
Hatalı basım paraların anlaşılması için paranın normal özellikleri ile karşılaştırılması gerekir. Hatalı basım paraların çeşitli türleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır1:
Kesim Hatalı Paralar: Hem kağıt hem de madeni paralarda görülebilir. Paranın herhangi bir kısmında kesim normalin dışına çıkmıştır. Bazen fazla, bazense az kesilmiş olabilir.
Kayık Baskı Paralar: Normalde hem kağıt paralarda hem de madeni paralarda içeriğin kenarlara belirli bir sınırda olması ve genellikle eşit şekilde basılması gerekir. Bazen baskı herhangi bir yönde dışarıya taşmış olabilir. Bu durumda paranın baskısının bir kısmı görülmüyor olabilir ya da olması gereken yerin dışındadır.