Gıdaları doğru yerde saklarsanız, daha çok kullanabilirsiniz! Soğan, marul, patates, domates fark ediyor! Her gıdanın kendine has saklama yöntemi var!
Gıdaların çabuk bozulması uzmanlara göre, yanlış saklama koşullarından kaynaklanıyor. Soğandan domatese; patatesten marula kadar her bir sebze ve meyvenin kendine has saklama koşulu bulunuyor.
Mutfağın vazgeçilmez ürünlerinden olan soğan ve patates, hemen hemen her türlü gıda ile birleşime uygun olması ve her türlü pişirme yöntemine uyum sağlaması ile mutfakta en çok kullanılan ürünlerden biri oluyor. Soğan ve patatesi bu kadar çok tercih edilir kılan başka bir durum ise, her iki ürünün de uzun süre sonra bozulmaması olarak biliniyor. Ancak doğru saklanmayan soğan ve patates, tahmin edilenden çok daha kısa süre içerisinde bozulabiliyor.
Soğan ve patatesleri doğru saklamak, gıdadan alınacak olan verimliliği yükseltmek ile birlikte daha uzun ömürlü gıda korunmasını da beraberinde getiriyor. Üstelik doğru saklandığında daha uzun kullanım ömrü sunan gıdalar sadece soğan ve patates de olmuyor. Doğru bir şekilde saklanan domates, marul veya süt gibi çabuk çürüyen ya da bozulan gıdalar da doğru koşullarda daha çok dayanıyor.
SOĞAN VE PATATESLERİ SAKLAMAK İÇİN PÜF NOKTALARA DİKKAT
Patates ve soğanlar genellikle bir arada saklansa da uzmanlara göre bu en büyük yanlışlardan biri oluyor. Çünkü birinin daha önce bozulması, diğer gıdanın da bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle soğanları ve patatesleri ayrı ayrı saklamak daha uzun ömürlü gıdanın püf noktasını oluşturuyor. Üstelik tahmin edilenin aksine soğanlar, dolapta saklandığında çok daha uzun süre dayanabiliyor.
Soğan ve patatesi saklarken, temel prensip her ikisinin de güneş görmeyen; nemden uzak; serin yerlerde saklanması oluyor. Bu nedenle çuval ile saklanacak olan soğan ve patateslerin nemsiz ve temiz kutularda; yine aynı şekilde nem yaratabilecek olan zeminden uzak bir şekilde saklanması gerekiyor. Aynı zamanda patates ve soğanları yıkayarak saklamak, ürünlerin ömrünü kısaltıyor. Bu nedenle her iki ürünün de yıkanmaması tavsiye ediliyor. Öte yandan uzmanlar, delikli olan patateslerin saklanmadan kullanılmasını öneriyor.
HER GIDAYI SAKLAMAK İÇİN BİR PÜF NOKTA VAR
Gıdaları saklarken dikkat etmek gereken en önemli detay, gıdanın yetişme koşulu olmalı. Bu nedenle domatesleri buzdolabında saklamak, domateslerin ömrünü kısaltan en önemli etkenlerden biri oluyor. Soğuk havada daha az dayanan domatesler, erkenden çürüyor. Öte yandan sık sık buzdolabının kapağında saklanan sütün de ömrünün kısalması şaşırtıcı gelebilir; ancak, sütün her defasında sıcak hava ile temas etmesi, ürünün raf ömrünü düşürüyor. Bu nedenle sütün buzdolabının soğuk kısımlarında yani raflarında saklanması gerekiyor.
Çok dayanmayan yeşillikleri de uzunca süre kullanmanın püf noktası bulunuyor. Naylon torba ile buzdolabında marul ya da yeşillik saklamak en büyük yanlış oluyor. Zira, bu durum gıdanın ömrünü bir güne kadar indiriyor. Bunun yerine kağıt havluya sarmak ve marul gibi yeşillikleri bu şekilde saklamak bu tür gıdaların ömrünü uzatan yöntemler arasında yer alıyor. Öte yandan dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise, baharatları aşırı ısıdan uzak tutmak ve serin ile kuru yerlerde saklamak gerektiği oluyor.