İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
3.228,24 0,39
Medya Haber Galeriler GÜNCEL Deprem Sonrası Baş Dönmesi Şikayetleri Artıyor: Vertigo Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir?

Deprem Sonrası Baş Dönmesi Şikayetleri Artıyor: Vertigo Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir?

Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen depremin ardından, vatandaşlar hem sağlık hem de psikolojik problemler yaşıyor. Deprem korkusu ve stresi, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Baş dönmesi, tıbbi bir terim olan vertigo ile karıştırılmamalıdır. Vertigo, gerçek olmayan bir hareket illüzyonudur. Kişi kendisinin veya çevresinin döndüğünü hisseder. Vertigo, basit bir baş dönmesinden çok daha ciddi bir durumdur ve altında yatan farklı hastalıklar olabilir.

Deprem Sonrası Baş Dönmesi Şikayetleri Artıyor: Vertigo Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir? 1

Vertigo Neden Olur? Vertigo, başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanır. Beyin, beyin sapı ve beyincikteki kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz gibi hastalıklar vertigoya neden olabilir. Ayrıca iç kulak ve denge sinirindeki iltihaplanma, kristal oynaması, Meniere hastalığı ve akustik nörinom gibi durumlar da vertigoya yol açabilir. Bazı ilaçlar, alkol, kafein, tütün ve diyabet de vertigonun tetikleyicileri arasındadır.

Vertigo Nasıl Teşhis Edilir? Vertigo teşhisi için öncelikle hastanın şikayetlerini iyi dinlemek gerekir. Baş dönmesinin ne zaman, nasıl ve ne kadar sürdüğü önemlidir. Fizik muayene ile denge testleri yapılır. Ayrıca beyin ve iç kulakla ilgili görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Doppler ultrason, BT anjiyografi, MR anjiyografi veya kateter anjiyografi gibi testler vertigonun nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.

1 / 2
Deprem Sonrası Baş Dönmesi Şikayetleri Artıyor: Vertigo Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir? 2

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir? Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa göre değişir. Eğer orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotikler kullanılır. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Meniere hastalığında hastalara tuzsuz diyet ve idrar söktürücü ilaçlar verilir. Kristal oynamasında ise başın belli pozisyonlarda hareket ettirilmesi ile kristaller yerine oturtulmaya çalışılır. Bu işlem fizyoterapist tarafından yapılabilir. Beyin damarlarının tıkanması veya kanaması durumunda ise acil müdahale gereklidir.

Vertigo İçin Doğal Çözümler Var mı? Vertigo için doğal çözümler arayanlar bazı bitkilerden faydalanabilirler. Bal, kan şekeri düşmesine bağlı baş dönmesini önlemek için doğal bir şeker kaynağıdır. Nane, vitamin ve mineraller sayesinde baş dönmesine iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabak çekirdeği de benzer şekilde vitamin ve mineraller içerir ve baş dönmesine karşı etkilidir.

2 / 2
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *