Vertigo Neden Olur? Vertigo, başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanır. Beyin, beyin sapı ve beyincikteki kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz gibi hastalıklar vertigoya neden olabilir. Ayrıca iç kulak ve denge sinirindeki iltihaplanma, kristal oynaması, Meniere hastalığı ve akustik nörinom gibi durumlar da vertigoya yol açabilir. Bazı ilaçlar, alkol, kafein, tütün ve diyabet de vertigonun tetikleyicileri arasındadır.
Vertigo Nasıl Teşhis Edilir? Vertigo teşhisi için öncelikle hastanın şikayetlerini iyi dinlemek gerekir. Baş dönmesinin ne zaman, nasıl ve ne kadar sürdüğü önemlidir. Fizik muayene ile denge testleri yapılır. Ayrıca beyin ve iç kulakla ilgili görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Doppler ultrason, BT anjiyografi, MR anjiyografi veya kateter anjiyografi gibi testler vertigonun nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.
Vertigo Nasıl Tedavi Edilir? Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa göre değişir. Eğer orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotikler kullanılır. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Meniere hastalığında hastalara tuzsuz diyet ve idrar söktürücü ilaçlar verilir. Kristal oynamasında ise başın belli pozisyonlarda hareket ettirilmesi ile kristaller yerine oturtulmaya çalışılır. Bu işlem fizyoterapist tarafından yapılabilir. Beyin damarlarının tıkanması veya kanaması durumunda ise acil müdahale gereklidir.
Vertigo İçin Doğal Çözümler Var mı? Vertigo için doğal çözümler arayanlar bazı bitkilerden faydalanabilirler. Bal, kan şekeri düşmesine bağlı baş dönmesini önlemek için doğal bir şeker kaynağıdır. Nane, vitamin ve mineraller sayesinde baş dönmesine iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabak çekirdeği de benzer şekilde vitamin ve mineraller içerir ve baş dönmesine karşı etkilidir.