EYT’yi Beklemeye Gerek Kalmadı; 3600 Gün Sigortası Olanlara Emekli Olmanın Önü Açıldı! İşte Şartlar…
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için düzenlemenin masada olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), halihazırda yürürlükte olan 3600 günden emeklilik şartlarını açıkladı.
Türkiye’de emekli olma şartları belirli dönemlerde yürürlüğe konulan kanunlar ile değişiklik gösteriyor. Geçmişten bugüne üç ayrı kanun ile düzenlenen emekli olmaya ilişkin yasaların tamamında gün yani prim, çalışma yılı ve yaş aynı anda aranıyor. Bu kapsamda bir süredir gündemde olan EYT düzenlemesi için çalışmalar devam ederken, SGK’nın halihazırda 3600 prim süresine sahip olan vatandaşlara emeklilik hakkı tanıdığı ortaya çıkmış bulunuyor.
10 Yıl Sigortası Olanların Emekli Olması Mümkün
Temelde 3600 günle emekli olmak isteyip de yasada belirlenen tarih aralığında emekli şartlarının tamamını yerine getiremeyen vatandaşların emekliliğinin verilmesi üzerine geliştirilecek olan EYT düzenlemesine ilişkin detaylar henüz ortaya çıkmadı. Ancak SGK, halihazırda 10 yıl çalışma süresine yani 3600 gün sigorta primine sahip olan vatandaşların gerekli şartları sağlaması durumunda belirli yaşlarda emekli olabileceğini duyurdu. Özellikle yaşı ilerlemiş fakat prim ödeme gün sayısı az olan vatandaşlar için kurtarıcı olan ve yasalarda kısmi emeklilik olarak da adlandırılan 3600 günden emekliliğin şartları ise yine SGK tarafından açıklandı.
3600 Günden Emeklilikte Sigorta Girişi Önem Taşıyor
Sigorta giriş tarihi belirli aralıklar ile yasa değişikliği gerçekleştirilen Türkiye’de büyük önem taşıyor. Öyle ki, bir gün erken girmiş olmak bile benzer şartları taşıyan başka bir kişi ile emekli olma süresinde 2 yıl kadar fark ettirebiliyor. 3600 günden verilen emeklilikte de SGK, sigorta giriş yılını baz alıyor. Bu bağlamda ilk sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşlar, 10 yıllık çalışma süresine denk gelen 3600 gün prim ve 15 yıllık çalışmayı tamamlaması halinde erken emeklilikten faydalanabiliyor.
Yaş Kişiden Kişiye Değişiyor
SGK, 3600 gün ve 15 yıl çalışma süresinden emekli olan kişilerin yaş aralığını giriş tarihine göre hesaplıyor. SGK’nın belirlediği şartlar doğrultusunda bağlamda ilk sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşların yasalarca belirlenen 3600 gün ve 15 yıl çalışma süresini tamamlaması için 30 Nisan 2008 tarihine kadar vakti bulunuyor. Dolayısıyla bu tarih aralığında şartları tamamlayamayan vatandaşlar emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılıyor. Emeklilikteki yaş baremini önceki düzenlemelerde kişiye göre belirleyen SGK, örneğin 1 Ocak 1990 tarihinde sigortalı olmuş bir erkek çalışanın 3600 gün primini 1 Ocak 2018'de doldurması halinde 60 yaşında emekli ediyor. Ancak bu şartın 30 Nisan 2008 tarihinden önce doldurulması halinde yaş en az 2 yıl kadar geriye düşüyor.