EYT’de 3 yıl bekleme süresi inecek ve 1 günde 950 bin kişi emekli olacak!
EYT mevzusu gündemden düşmüyor! Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında yapılan yeni çalışmanın sonuçları netleşmeye başladı. EYT müjdesi bekleyenler için çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağı öğrenildi. İşte detaylar…
Emeklilik ile ilgili konuların gündemden düşmediği şu dönemde 3600 ek göstergenin ardından gözler EYT’ye çevrildi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için mevcut koşullarda 7 formül üzerinde duruluyor. Bilindiği üzere emeklilik hesaplamalarında sigorta başlangıç günü, doğum yılı ve yatırılan prim dikkate alınıyor. Prim gününü tamamlamasına rağmen sigorta başlangıcı yüzünden emeklilikte yaşa takılanlar emekli olma hakkını elde edemiyor. Uzun bir süredir konuşulan 3600 ek gösterge konusunun çözüme kavuşması ile birlikte vatandaşın gözü EYT düzenlemelerine çevrildi.
EYT’de 7 Formülde Çözüm Aranıyor
Emekli olmak için yaş şartını bekleyenlere hemen emekli olma fırsatı sunacak çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması beklenirken 7 formül gündeme geldi. EYT heyecanlı bekleyiş devam ederken Meclis’e sevk edilmesi planlanan tasarı için ekim ayı öne çıktı. En geç aralık ayına kadar tamamlanması beklenen EYT yasası ile ilgili 7 farklı formül gündeme geldi.
EYT İçin Öne Çıkan Formüller
Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 15 yıl ve 3600 gün primi tamamlayınca kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşında kısmi emeklilik hakkı kazanıyor. Yapılacak düzenleme ile 3600 günle emeklilikte yaş şartı kalkacak. Bunun dışında emeklilik için kadınların 20 erkeklerin 25 yıllık prim günü tamamlamasındaki yeni düzenlemeler bulunuyor. 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar 20 yıl yani 7200 prim günü, erkekler ise 25 yıl yani 9 bin prim gününü tamamlayarak emekli olmaya hak kazanabilecek.
EYT mağdurları için 50 yaş sınırı getirilebileceği konusu yeniden gündeme geldi. EYT’lilerin 50 yaşını tamamladıktan sonra emekli olmalarının önü açılacak. Prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyenler için bekleme süresini 3 yılla sınırlandırmak gibi düzenlemeler gündeme geliyor. Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan kesintili emeklilik modeli de formüller arasında yer alıyor. Bu formülde emekliliğe kalan yıl kadar belli oranda aylıktan kesinti yapılıyor.