Evdeki havayı temizleyen bitkiler: NASA’nın araştırmasıyla ortaya çıkan 10 bitki
Evimizde soluduğumuz havanın dışarıdan daha kirli olabileceğini biliyor muydunuz? Oda spreyleri, ağır çözücü temizlik maddeleri, vinil yer döşemeleri gibi toksik kimyasallar içeren ürünler evinizdeki havayı kirletir. Bu da astım, alerji, üreme ve nörolojik bozukluklar gibi birçok hastalıkla ilişkilidir. Peki, evinizin havasını temizlemek için ne yapabilirsiniz? Cevap basit: Bitkiler!
İşte NASA'nın araştırmasıyla ortaya çıkan havayı temizleyen 10 bitki:
• Aloe Vera: Bu bitki yüzlerce yıldır alternatif tıpçılar tarafından kullanılır. Aloe vera jeli hafif yanıklar ve yaralar için iyi gelir. Ayrıca havadaki benzen ve formaldehit gibi kimyasalları emer. Az su ile yetişebilen aloe vera'yı evinizde veya ofisinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
• İngiliz Sarmaşığı: Bu bitki bahçelerde veya binaların dışında görmeye alışkınız ama kapalı mekanlarda da yetişebilir. İngiliz sarmaşığı havadaki benzen, karbon monoksit, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve tolüen gibi kimyasalları filtre eder. Hatta sigara dumanını da temizler. Orta derecede sıcaklık ve ışık isteyen bu bitkiyi evinizin her yerinde besleyebilirsiniz.
• Yelken Çiçeği: Bu bitki çok fazla ışık ve su istemez. Yelken çiçeği havadaki benzen, formaldehit ve amonyak gibi kimyasalları temizler. Bu bitkiyi yatak odanızda tutabilirsiniz çünkü gece boyunca oksijen üretir.
• Krizantem: Bu çiçekçi krizantemi olarak da bilinen bitki, havanın saflaştırılması için etkilidir. Trikloretilen, benzen, formaldehit, amonyak ve diğer kimyasalları filtre eder. Dolaylı ışığa ihtiyaç duyan bu bitkinin çiçekleri kırmızı, turuncu, sarı, beyaz ve lavanta gibi farklı renklerde olabilir. Evinizin veya ofisinizin sönük noktalarını neşelendirebilirsiniz.
• Paşa Kılıcı: Bu bitki de yatak odası için idealdir. Gece boyunca oksijen üretir ve havadaki benzen, ksilen ve formaldehit gibi kimyasalları temizler. Paşa kılıcının yaprakları büyük olduğu için tozları da tutar. Bu nedenle yapraklarını üç ayda bir nemli bir bezle silmeniz gerekir.
• Patos Sarmaşık: Bu bitki sürekli yeşil kalır ve bakımı kolaydır. Patos sarmaşık benzen, formaldehit ve ksilen gibi kimyasalları temizler. Ayrıca topraktaki civa ve arsenik gibi zehirli metalleri de kaldırabilir. Bu bitki çok fazla güneşe ihtiyaç duymaz. Dekoratif bir unsur olarak asılı sepet içinde tutabilirsiniz.