Eskişehirli ustadan eşsiz çiğ börek tarifi: Tadı damağına alan bir daha isteyecek eltiniz çatlayacak
Eskişehir' in coğrafi işaretlerinden biri olan çiğ börek yada halkın söylediği gibi çi börek herkes tarafından sevilerek tüketilmekte. Peki çiğ börek nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir?
1860 yılında Kırım Savaşından dolayı göçen Tatarların getirdiği çiğ börek halen popülerliğini korumakta. Eskişehir’e ilk yerleşen Kırım Tatar kültürünün eseri olan çibörek; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir börektir. İşte tüm detaylarıyla çiğ börek yapılışı;
ÇİĞ BÖREK İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Hamuru için;
4,5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı sirke
İç harcı için;
400 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Çİ BÖREK YAPILIŞI
Çiğ börek yapımına öncelikle hamurumuzu hazırlamakla başlayalım. Bunun için hamur yoğurma kabını alalım. İçine unu, tuzu koyup karıştıralım. Ardından suyu ve sirkeyi ekleyelim ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamurumuzun kıvamı sert olacaktır, gerekirse su ekleyebilirsiniz. Hamurumuzun üzerini streçleyelim ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Bizde bur arada çiğ böreğin iç harcını hazırlayalım. Bunun için karıştırma kabına kıymayı, doğranmış soğanı, karabiber, tuz ve suyu alarak karıştıralım. Hamurumuz dinlendikten sonra tezgahı unlayalım ve hamurumuzu üzerine alalım. Elimizle tekrar yoğurarak toparlayalım. Daha sonra hamurumuzu önce 4 eşit parçaya ardından her parçayı da 5’e bölerek 20 adet beze elde edelim. Bezelerimizi elimizle yuvarlayalım ve kurumaması için üzerine temiz bir bez örtelim. Bezelerimizi tek tek yemek tabağı büyüklüğünde unlayarak oklava yardımı ile açalım. Hamurumuzun yarısını dolduracak şekilde iç harcımızdan yerleştirelim ve yayalım. Hamuru ‘D’ şeklinde kapatalım ve kenarlarının açılmaması için elimizle yada çatalla bastıralım.
Şimdi sıra geldi böreklerimizi kızartmaya. Tavaya aldığımız bol kızgın yağda hazırladığımız böreklerimizi çevirerek arkalı önlü her tarafını dikkatli bir şekilde kızartalım. Çok fazla böreklerimizi kızartmayalım yani böreklerin rengi koyu kahverengi olmasın. Çiğ böreğin en önemli özelliği renginin altın sarısı ve çıtır olmasıdır. Pişen ve puf puf kabaran çiğ böreklerimiz servise hazır.
Afiyet olsun!