Emekli Olmak İçin Acele Etmeyin! Maaş Yüzde 30-35 Fazla Olacak

Emekli maaşlarında oluşan 2024-2025 yılı farkları için iki bakanlık bazı formüller üzerinde çalışma yürütüyor.

Emekli Olmak İçin Acele Etmeyin! Maaş Yüzde 30-35 Fazla Olacak

Emekli maaşlarında oluşacak 2024-2025 yılı farklar için yürütülen çalışmalarda bir aşamaya gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü çalışmaya dair raporun gelecek hafta tamamlanması bekleniyor.

Emekli Maaşı Farkı

2024 ve 2025 emekli maaşı farklarının oluşumunda en önemli etkenler arasında ekonomik göstergeler, enflasyon oranları ve aylık bağlama sistemi yer alıyor. Aylık bağlama sistemi, özellikle yeni emekli olacaklar için farklı hesaplamalara dayalı olup, maaşlarda belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor. 

Emekli Olmak İsteyenler Acele Etmesin

Uzmanlar, 2024 yılında emekli olmak isteyenlerin acele etmemelerini öneriyor. Özel sektör işçileri için emeklilik başvuruları 31 Aralık 2024'e kadar yapılabilir. Eğer başvuru yapılmadan önce gerçekleşecek zamlar beklenirse, emeklilik maaşı daha yüksek olabilir.

“Memurları İlgilendirmiyor”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'de konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“2024 yılında oluşan emeklilik avantajının diğer yıllarda da kaybolmaması için bir çalışma yürütülüyor. Bunun sonucunun nasıl çıkacağı elbette bu çalışmalar neticesinde, hem ortaya çıkacak maliyet, hem bunun sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkileri, hem de aynı zamanda nitelikli çalışanların kaybedilmemesi çerçevesinde yapılıyor. SSK ve Bağkur emeklileri de bu çalışmanın sonucunu merakla bekliyor. Memurları ilgilendirmiyor.

“Yüzde 30-35 Fark Oluştu”

Geçmiş dönemlerde de bu fark oluşuyordu ancak bu dönem yüzde 30-35 arasında çok büyük bir fark oluştu. Bunun temelde 2 nedeni var birincisi ocak ayında verilen refah payı. Orada yüzde 37,57'lik artış yapılacakken emeklilere yüzde 49,25'lik artış yapılmıştı.”