Emekli olamayan EYT’liler için sevindirici haber! SGK, bu kişilere prim iadelerini yapmaya başladı
EYT’lilerin gözü SGK’da! Emekli olamayan ancak prim ödeme gün sayısını tamamlayanlar için prim iadeleri başladı. Peki, prim iadeleri nasıl alınacak? İşte, detaylar…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında prim gün sayısını tamamlamadan emekli olamayanlara toplu ödeme müjdesi! SGK, bu kişilerin prim iadelerine başladı. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabiliyorken, sadece çalışan payı olarak kesilen uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) belirten primlerin iadesi yapılmaktadır.
PRİM İADESİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
İşveren ve sağlık sigortası payıyla, İşsizlik Sigortası Fonu’na kesilen primleri iadesi yapılmamaktadır. Prim iadesi toplu ödeme ve birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması halinde yapılmaktadır. Toptan ödeme yaş şartlarından yaşı sağlayarak yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılmaktadır.
Tavanı aşan kazançlara dair prim iadesi anında yapılabiliyorken, toplu ödeme emeklilik yaşı dolduktan sonra yapılmaktadır. Yaşı doldurarak prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bulundukları yerdeki sosyal güvenlik merkezlerine yazılı taleplerini sunarak ödemesini yaptıkları primi toplu olarak alabilirler.
PRİM İADESİ BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
Prim iadesi almak isteyenler, bağlı oldukları SGK merkezi ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmalı. Sigortalının vefat etmesi durumunda hak sahipleri de toplu ödeme için başvuruda bulunabilir. Bağ-Kur’lu vefat ettiğinde 1780 prim günü varsa bu kişinin hak sahibine ölüm aylığı verilmiyor, fakat bu sürede ödemesi yapılan primleri toplu olarak alabiliyor. Ayrıca Türk vatandaşlığından çıkarılmış olanlara da prim iadesi verilmiyor.
PRİM İADESİNDE YAŞ SINIRI VAR MI?
Yeterli prim gün sayısını doldurmamış sigortalılar yaş şartını taşıyorsa prim ödemesini alabilir. Yaşı doldurarak prim gün sayısını doldurmayanlar bağlı oldukları SGK merkezi veya il müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak ödemesini yaptıkları primi toplu olarak alabilirler. Ayrıca malullük ve yaşlılık aylığı hakkı kazanmamış, prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süresini de doldurmamış olması şartı da aranıyor.
ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER NE YAPACAK?
Emekli olmasına rağmen sigortalı olarak çalışmaya devam edenlerden işçi payı olarak yüzde 7.5 oranında prim kesintisi yapılır. İşsizlik sigortası primi ise kesilmez. Bu nedenle, emekli olmasına rağmen çalışanların tavanı aşan kazançlarının yüzde 15’i kadar değil, yüzde 7.5’i kadar prim iadesi verilir.
HİZMET BORÇLANMASI PRİMLERİNDE GERİ ALMA VAR MI?
Hizmet borçlanması için ödemesi yapılan sigorta primleri, SGK tarafından borçlanılan süreye göre emekli, dul, yetim aylığı bağlanması gibi herhangi bir işlem yapılmadığında geri alınmaktadır. Bu gibi durumlarda borçlanmanın iptali gerçekleştirilir. Aynı zamanda hizmet borçlanmasının iptalini yapmadan bir kısmı işverenden talep edilerek vergi matrahından düşülmesi yolu ile de geri alınabiliyor.