Ekonomist Atilla Yeşilada'dan Dolar Kuru Tahmini: Yükseliş Sürecek Mi, 34 TL'ye Ulaşacak Mı?
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada’dan dolar kuru üzerine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dolar luru yükselmeye devam edecek mi?
Türk ekonomisindeki olumsuz gelişmeler, dolar kuru üzerinde dalgalı hareketlenmelere neden oldu. Uzun süre 32-33 TL bandında seyreden dolar kuru, son günlerde 33,50 TL seviyelerine yükseldi. Merkez Bankası’nın doları yeniden serbest bırakıp bırakmadığı konusunda meraklar artarken, ünlü ekonomist Atilla Yeşilada dolar kurundaki bu yükselişi değerlendirdi.
Dolar Kuru Neden Yükseldi?
Atilla Yeşilada, dolar kurundaki artışın nedenini açıkladı:
“Dövizde biraz yukarı yönlü hareketlenme var. Bu Merkez Bankası’nın almış olduğu akıllıca bir karar. Büyün dünyada gelişmekte olan ülkelerden para kaçarken, herkes dolarını alıp evine dönerken dolar kurunu sabit tutup para kaybetmenin hiçbir anlamı yoktu. Şu anda dolar kurunda gördüğümüz ve takip ettiğimiz yükseliş gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışını yansıtıyor.”
Dolar Kuru Ne Kadar Yükselecek?
Yeşilada, dolar kurunun gelecekteki hareketleri hakkında şunları söyledi:
“KKM’den yapılan çıkışların büyük bir kısmı TL mevduata yöneldi. Şu anda yaşanan satış dalgası dolarda büyük bir artış yaratmayacak. Ancak bu satışlar devam ederse, Merkez Bankası doları serbest bırakıp kontrollü bir yükselişe izin verebilir. Bu süreçte dolar kuru 34 TL’ye kadar çıkabilir.”
Devalüasyon Riski ve Gelecek Görünümü
Atilla Yeşilada, keskin bir devalüasyon ihtimali hakkında şunları ekledi:
“Bu meydana gelen gelişmeler kesinlikle sonun başlangıcı, carry trade kapandı, döviz krizi yaklaşıyor gibi fikirlere katılmıyorum. Bunun altını çizmek isterim. Her koşulda TL mevduat cazip kalacak. Türkiye’de bulunan sıcak paranın miktarını hesaplamak çok güç. İşin içine swaplar da giriyor ve onlar hakkında iyi veri bulamıyorsunuz. Toplam sıcak para 20-40 milyar dolar arasında bulunuyor. Merkez Bankası’nın rezervleri 150 milyar doları aşmış. Türk lirasının riske girip bir devalüasyon ile karşılaşması için global gelişmelerin hemen hemen hiçbir önemi yok. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikasından vazgeçmesi ve yerli birikimcilerin döviz mevduata yönelmeleri nedeniyle dolar kurunda bir çalkantı meydana getirebilir.”