Ekim Ayında Kira Artış Oranı Ne Kadar: TÜİK Verisiyle Ortaya Çıktı

Son Dakika Haberleri: TÜİK'in eylül ayı enflasyon verilerinin ilan edilmesiyle, ekim ayı kira artış oranı da belli oldu. Bu oran, 12 aylık enflasyon ortalaması alınarak hesaplanıyor ve ekim ayında kira artış oranı yüzde 63,47 olarak belirlendi. Yasal olarak kira artışları bu oranı aşamayacak. Yani, kira sözleşmeleri yenilenecek olan kiracılar için bu oran, kira zammında üst sınır olarak uygulanacak.

Ekim Ayında Kira Artış Oranı Ne Kadar: TÜİK Verisiyle Ortaya Çıktı

Son Dakika Haberleri: Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, eylül enflasyonu yüzde 2,97 olarak gerçekleşti.

Ekim Ayı Kira Artış Oranı

Bu veriyle birlikte, ekim ayı kira artış oranını belirleyen 12 aylık enflasyon ortalaması da netleşti. Buna göre, kira artış oranı yüzde 63,47 olarak belirlendi. Bu oran, kira sözleşmesi yenilenecek olan kiracılar için kira zammında üst sınır olarak uygulanacak ve bu oranı aşan zamlar yasal olmayacak.

Kira artış oranı temmuzda yüzde 65,93, ağustosta yüzde 64,91 olmuştu.

Kira Artış Oranı Nasıl Belirleniyor?

Ekim ayı kira artış oranları, TÜİK'in açıkladığı 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenir ve bu ay için yüzde 63,47 olarak hesaplanmıştır. Ekim ayı boyunca yapılacak kira artışları bu oranı geçemeyecek. Kiracılar için kira artışları, bu sınırı aşmayacak şekilde yapılacak ve bu oran yasal olarak bağlayıcı olacak.

Ayrıca, konut kiralarına getirilen yüzde 25'lik kira artış sınırı, iki yıl boyunca uygulandıktan sonra 1 Temmuz 2024 tarihinde kaldırıldı. Bu tarihten itibaren kira artışları tekrar 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılmaya başlandı. Bu düzenleme, konut kiralarındaki artışı kontrol altına almak amacıyla getirilmişti.