Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Bu belirtilere dikkat! Vücudunuz sinyal veriyor olabilir!
Kanser, çağımızın en korkulan hastalıklarından biri. Vücutta gizlice büyüyen ve fark edilmediğinde hayati tehlike oluşturan kanser, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Peki kanserin ilk belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kanser türlerine göre farklılık gösteren ancak genel olarak dikkat edilmesi gereken 10 önemli belirtiyi açıkladı. İşte kanserden korunmak için bilmeniz gerekenler...
Kanser, vücutta hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kanser hücreleri, normal hücrelerin işlevini bozar ve vücudun savunma sistemini zayıflatır. Kanser, birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Genetik yatkınlık, çevresel etmenler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, enfeksiyonlar, hormonlar ve stres gibi faktörler kanser riskini artırabilir.
Kanser, erken teşhis edildiğinde tedavi şansını yükseltir. Bu nedenle vücuttaki değişimleri fark etmek ve ihmal etmemek çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kanserin ilk belirtilerini şöyle sıraladı:
• Aniden başlayan iştahsızlık ve nedensiz kilo kaybı: Bazı kanser türleri, metabolizmayı bozarak iştahsızlık ve kilo kaybına neden olabilir. Özellikle son 6 ay içinde vücut ağırlığının %10'undan fazlasının kaybedilmesi ciddi bir uyarı işareti olabilir.
• İnatçı yüksek ateş: Soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar dışında ortaya çıkan ve geçmeyen yüksek ateş, kan kanseri (lösemi) veya lenfoma gibi kanser türlerinin belirtisi olabilir.
• Artan yorgunluk: Normalden fazla dinlenme ihtiyacı duymak, hareket halindeyken çabuk yorulmak veya zorlanmak, kansızlık veya kanserin yayılması sonucu ortaya çıkabilir.
• Vücutta kanama: Darbe veya kaza olmaksızın vücutta morluklar, kırmızılıklar veya kanamalar görülmesi, kan pıhtılaşmasını bozan lösemi gibi kan kanserlerinin belirtisi olabilir.
• Ciltte iyileşmeyen yaralar ve deride değişiklikler: Ciltte asimetrik, renkli veya büyüyen lekeler veya benler cilt kanserinin en tehlikeli türü olan melanomanın belirtisi olabilir. Ayrıca yara iyileşmesinin gecikmesi de cilt kanseri riskini artırabilir.
• Yutkunma problemi ve kronik ses kısıklığı: Yutkunmada zorluk veya seste uzun süreli kısıklık yaşanması, yemek borusu veya gırtlak kanserlerinin belirtisi olabilir.
• İdrarda veya dışkıda kan görülmesi: İdrarda kan görülmesi idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı gibi hastalıkların belirtisi olabileceği gibi böbrek veya idrar kesesi tümörünün de habercisi olabilir. Dışkıda kan görülmesi ise hemoroid ile karıştırılabileceği gibi kolon kanserinin de belirtisi olabilir.
• Nedeni bilinmeyen ağrılar: Vücutta başlayan ve geçmeyen ağrılar, tümörün oluştuğu veya yayıldığı bölgeye göre değişebilir. Örneğin baş ağrısı beyin tümörü, kemik ağrısı kemik tümörü veya metastaz, karın ağrısı mide veya pankreas tümörü, göğüs ağrısı akciğer tümörü gibi kanser türlerinin belirtisi olabilir.
• Vücutta oluşan şişlikler: Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan şişlikler, lenf bezlerinde veya organlarda tümör oluşumunun belirtisi olabilir. Şişlikler kanserin ilk veya son evresinin göstergesi olabileceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
• Huzursuz eden şikayetler: Israrla devam eden, kişiyi huzursuz eden ve nedeni açıklanamayan şikayetlerin kanser ile ilişkisi araştırılmalıdır. Örneğin öksürük, nefes darlığı, hazımsızlık, kabızlık, ishal, idrar yapma problemleri gibi şikayetler ciddi hastalıkların habercisi olabilir.