Devlet Memurları Kanununda Değişiklikler Kabul Gördü: Memura İlave Kademe Hakkı
Devlet Memurları Kanunu Teklifine dair bazı değişiklikler TBMM Genel Kurul'da oylama sonucu kabul edildi. Teklifin 11, 12, 13, 18 ve 22'nci maddeleri çıkarıldı. Buna göre, 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara ilave bir kademe hakkı verilecek.
TBMM Genel Kurulu, gündem dışı konuşmalar, siyasi partilerin grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri ve araştırma önergelerinin görüşülmesinin ardından, 'Devlet Memurları Kanunu Teklifi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmelerine başladı.
Kanun Teklifinden; 11, 12, 13, 18 ve 22'nci maddeler çıkarıldı.
Kanun Teklifi üzerine yapılan görüşmeler esnasında 5 madde eklendi. Kanun görüşmelerinin tamamlanması üzerine teklif Genel Kurul'da kabul edildi.
İlave Bir Kademe Hakkı Verilecek
Kanun ile birlikte, 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara ilave bir kademe hakkı verilecek. Bu hak, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de geçerli olacak.
Aylıksız İzin Verilecek
Ayrıca, yabancı ülkelerin resmi kurumları, uluslararası kuruluşları ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilen uluslararası kuruluşlarda görev alan memurlara aylıksız izin verilecek. Bu hak ile birlikte memurlar, mesleki gelişimlerini sürdürebilecek çalışmalara katılabilecek.
Memur Eşlerine Görev Süresince Aylıksız İzin
Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda çalışanlar ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan 6 aydan fazla yurt dışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine, bu durumun her yıl kuruma belgelendirilmesi kaydıyla 10 yılı aşmamak üzere bunların görev süresince aylıksız izin verilebilecek.
Sözleşmeli Memurlara da İlave Kademe Verilecek
Kanun ile birlikte, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararları verdiği kanunlara ilişkin düzenlemeleri de içeriyor. AYM'nin iptal kararı doğrultusunda uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanacak.
Diğer taraftan, düzenleme değiştirilmeden önceki kanun hükümleri kapsamında yeterlik sınavına girmeye hak kazanmış olup bu maddelerin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen kurumlarınca ilk yeterlik sınavı yapılmamış olanlar bakımından söz konusu sınavın yapılması için öngörülen 6 aylık süre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacak.
Kanun ile birlikte sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına atananlara, herhangi bir disiplin cezası almamaları kaydıyla ilave kademe verilmesini sağlayan düzenleme, daha önce söz konusu statü geçişini hükümde belirtilen kanunlar çerçevesinde yapanlara, geçmişe dönük faydalandırılmaksızın uygulanacak.
AYM'nin İptal Kararlarına Düzenlemeler
AYM'nin iptal kararı doğrultusunda, Türkiye İstatistik Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Buna göre, Türkiye İstatistik Kurumunun gelirleri, genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları, taşınır ve taşınmaz malların satışı, kiraya verilmesi ve işletilmesinden elde edilen gelirler, Kurumun tarafsızlığını ve bağımsızlığını etkilemeyecek her türlü bağış, yardım, vasiyet ve sair gelirler, proje ve araştırma gelirleri ile diğer gelirler olarak sıralandı.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
AYM'nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne ilişkin düzenlemeler için verdiği iptal kararı doğrultusunda yeni değişiklikler yapılıyor.
Değişikliğe göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün görevlerini yerine getirmesi amacıyla 150 milyon lira döner sermaye tahsis edilecek, gerektiğinde sermaye tutarı Cumhurbaşkanı tarafından 5 katına kadar artırılabilecek.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün döner sermayesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekler ile Hazine tarafından yapılacak ayni yardımlar, kıymetli madenlerin değerlenmesinden doğan farklar, Genel Müdürlüğün çalışmalarından elde edilecek gelir ile yıllık kar, bağış ve yardımlardan oluşacak.
Bağış ve yardımlar ile kıymetli madenlerin değerlenmesinden doğan farklar, tahsis olunan sermaye ile sınırlı olmaksızın sermayeye ilave olunacak. Döner sermayeden elde edilen ve her yıl sonunda kullanılmayan gelir, tahsis olunan sermayeye ulaşıncaya kadar döner sermayeye eklenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 635 Sayılı KHK'sında Değişiklik
AYM'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ilişkin verdiği iptal kararı doğrultusunda 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılıyor.
İptal kararı doğrultusunda bakanlığın görev ve yetkileri şöyle:
"İlgili mevzuatta yer alan görevleri yapmak. Sanayi ürünlerine yönelik, bakanlığın görev alanına giren idari ve teknik düzenlemeleri hazırlamak, Türk standartlarından gerekli görülenleri zorunlu uygulamaya koymak, bunların uygulanmasını sağlamak, gerektiğinde denetlemek veya denetletmek. Görev ve yetkileri arasında yer alan destek programları ve projeleri ile ilgili görevlerini, belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde bağlı ve ilgili kuruluşlarına yaptırmak. Sanayi işletmelerinin satın aldıkları sanayi ürünlerinin satış sonrası hizmetlerine yönelik ekonomik çıkarlarını koruyucu tedbirleri almak ve gerekli düzenlemeleri yapmak, bu düzenlemelere yönelik denetimleri yapmak ya da yaptırmak. Türkiye'de bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilikçilik faaliyetlerini ve girişimlerini teşvik etmek; bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan ürünlerin patenti, yatırımı ve pazarlanması konusunda gerçek ve tüzel kişilere destek vermek; bunlarla ilgili düzenlemeler yapmak, usul ve esasları belirlemek."