Deprem Sonrası Baş Dönmesi Şikayetleri Artıyor: Vertigo Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir?
Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen depremin ardından, vatandaşlar hem sağlık hem de psikolojik problemler yaşıyor. Deprem korkusu ve stresi, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Baş dönmesi, tıbbi bir terim olan vertigo ile karıştırılmamalıdır. Vertigo, gerçek olmayan bir hareket illüzyonudur. Kişi kendisinin veya çevresinin döndüğünü hisseder. Vertigo, basit bir baş dönmesinden çok daha ciddi bir durumdur ve altında yatan farklı hastalıklar olabilir.
Vertigo Neden Olur? Vertigo, başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanır. Beyin, beyin sapı ve beyincikteki kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz gibi hastalıklar vertigoya neden olabilir. Ayrıca iç kulak ve denge sinirindeki iltihaplanma, kristal oynaması, Meniere hastalığı ve akustik nörinom gibi durumlar da vertigoya yol açabilir. Bazı ilaçlar, alkol, kafein, tütün ve diyabet de vertigonun tetikleyicileri arasındadır.
Vertigo Nasıl Teşhis Edilir? Vertigo teşhisi için öncelikle hastanın şikayetlerini iyi dinlemek gerekir. Baş dönmesinin ne zaman, nasıl ve ne kadar sürdüğü önemlidir. Fizik muayene ile denge testleri yapılır. Ayrıca beyin ve iç kulakla ilgili görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Doppler ultrason, BT anjiyografi, MR anjiyografi veya kateter anjiyografi gibi testler vertigonun nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.