Bilim insanları bir hastalığın daha üstesinden geldi! Şeker hastalığına kesin çözüm belli oldu! Onay gelirse, hemen satışa çıkacak
Dünyada yaygın bir şekilde görülen kronik rahatsızlıklardan biri olan diyabete ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Piyasaya sürülen yeni ilacın onayı için gözler, ABD’ye çevrildi.
Bir kişinin kan şekeri seviyesinin çok yükselmesi anlamını taşıyan ve iki ayrı tip ile insan vücudunda gelişen diyabet, kronik bir hastalık olması nedeniyle etkilerini ve beraberinde getirdiği riskleri de ömür boyu sürdürüyor. İki ana tipi olan diyabetin tip 1’i vücudun bağışıklık sisteminin insülin üreten hücrelere saldırıp, yok etmesi manasına gelirken; tip 2’si ise vücudun yeterli insülin üretmediği veya vücut hücrelerinin insüline tepki vermediği durumları tanımlıyor. Öte yanan bir süredir diyabet hastaları üzerinde çalışan araştırması bir ekipten gelen haber ise, bilim dünyasını harekete geçirdi.
Tip 1'den çok daha yaygı olarak görülen tip 2 diyabet rahatsızlığı, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, sadece Türkiye'de 6 milyondan fazla insanda görülüyor. Tip 1 diyabet rahatsızlığı ise 1 milyondan fazla insanın kronik sorunu haline gelmiş bulunuyor. Bu rakamlar 2015 yılına aitken; koronavirüs döneminde mecburi olarak tüm dünyada aksayan sağlık hizmetleri düşünüldüğünde bu sayının kat ve kat artmış olması bekleniyor. Tip 1 diyabet gelişimini geciktirdiği kanıtlanmış bir immünoterapi ilacı keşfetmiş olan bilim insanları ise, müjdeyi ABD’den vermiş bulunuyor.
İMMÜNOTERAPİ İLACI DİYABETLİLERE UMUT OLDU
Diyabet hastaları için mucize olarak nitelendirilen yeni keşfedilmiş immünoterapi ilacının en önemli özelliği semptomlardan ziyade hastalığın sebeplerine odaklanmış ilk ilaç olacak olduğu öğrenildi. Bu kapsamda onaya gönderilmiş olan yeni ilaç için ABD’den gelecek olan onay beklenmeye başlandı.
Bilim insanlarının Teplizumab'ın tedavide "yeni bir çağa" işaret olarak yorumladığı yeni ilacın insülin üreten pankreas hücrelerine bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saldırmasını durdurmayı hedeflediği açıklandı. Bakteri ve virüslerle savaşması gereken bağışıklık sistemi yanlışlıkla insülin üreten pankreastaki kilit hücrelere saldırdığı tip 1 hastaları için gerçek bir mucize olabilecek olan bu ilacın onayı öncesinde incelemeler ise başladı.
HASTALIKTA ÜÇ YIL FARK ETTİRİYOR
Uzunca süredir üzerinde çalışıldığı öğrenilen yeni ilaç kapsamında 2019 yılında yapılan bir araştırma, ilacın yüksek risk altındaki bazı kişilerin hastalığı geliştirmesini ortalama üç yıl geciktirdiğini gösterdiği bilgisi konunun uzmanlarınca kamuoyuna bildirildi. Gecikmenin bilhassa sürekli olarak şekerini ölçmeyi alışkanlık haline getirmekten hoşlanmayan gençler için bir çözüm olacağını düşünen uzmanlar, ilacın diğer faydalarını ise şu şekilde anlattı:
“İlacın insanların kan şekerlerini sağlıklı bir aralıkta tutarak daha uzun yıllar geçirebilmelerini sağlamak ve böbrek veya göz hastalığı gibi yüksek kan şekerlerinin komplikasyonlarından korunmak için daha fazla zaman sunmak gibi faydaları bulunuyor.”