Beyne benzeyen hafızası olan mekanizma her şeyi yeniden başlatacak!
İsviçre'de doktora öğrencisi olarak öğrenim gören Muhammed Samizade Niko farkında olmadan dikkat çekici bir buluşu keşfetti. Deney sırasında malzemenin bir önceki hamleyi hatırladığını ve bir sonraki hamle için öngörüde bulunduğunu fark etti. Bu buluşun ileride geliştirilecek çalışmalara kaynaklık etmesi planlanıyor. İşte detaylar…
Doktora öğrencisi Niko'nun bulduğu bu yeni buluş ile malzemenin doğasından gelen bir hafıza etkisinin ortaya çıktığı ve ileride bunun zihinsel olarak hesaplama yapan elektronik cihazların daha da geliştirilmesinde kullanılabileceği fark edildi. Yapılan deneyin detayları Nature Electronics adlı bilimsel dergide paylaşıldı.
TESADÜFEN ORTAYA ÇIKTI!
Doktora öğrencisinin bu yeni keşfi bulması da tesadüf eseri denk geldi. Farklı bir çalışma üzerinde deneyi sürerken elektrik akımının uygulandığı anda daha önceden fark edilmemiş bir enerji alanı açığa çıktı. Bu hem kendisini hem de çalışmaya daha sonra incelemede ve araştırmada bulunacak doktorlara da oldukça ilginç ve farklı geldi.
AKIM MALZEME ÜZERİNDE KENDİ YOLUNU ÇİZİYOR!
Elektronikte kullanılan bir bileşiğin Vanadyum Dioksitinin geçişleri araştırılırken oldukça çarpıcı bir özelliğe denk gelindi. Kullanılan bir bileşiğin bir halden farklı bir hale geçiş sürecinde ne kadar sürdüğünü anlamaya çalışan Niko elektrik akımı uygulandığı andan itibaren o güne kadar görmediği bir farklılıkla karşılaştı. Akım malzeme üzerinde hareket ediyor ve diğer uca ulaştığında farklı bir yol izliyor.
Niko'nun deneyi devam ederken ikinci bir elektrik akımı uyguluyor. Ardından malzemenin durumunun değişmesindeki geçen süre ile geçmişi ile doğrudan ilişkili bir bağlam olduğunu fark ediyor. Bunun sonucunda araştırmayı Profesör Elison Mattioli de denetliyor.
BELLEĞE DAYALI HESAPLAMA YAPABİLMEK CİHAZLARDA MÜMKÜN OLACAK!
Profesöre göre bileşen VO2 ilk geçişini ilginç bir şekilde hatırlıyor ve bir sonraki hareketinde bunu öngörüyor. Keşfedilen bu özelliğin önümüzdeki yıllarda belleğe dayalı hesaplama yapabilme kapasitesine sahip elektronik cihazların gelişiminde büyük kaynaklık oluşturacağı söyleniyor.
Malzemenin hafıza tutan etkisi doğrudan malzemenin kendi yapısından geliyor. Bu yeni buluşla elektronik cihazların kapasitesi ve hızı arttırılabilir.