Bahçenizin şifa kaynağı: Vitamin için pahalı ilaçlara para vermeye gerek yok! Sadece bu otun yemeğini yapın yeter...
Semizotu, bahçenizde yetişebilecek ve sağlığınıza pek çok faydası olan bir bitkidir. Semizotu, vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitlerinin en yüksek oranda bulunduğu tek bitkidir. Ayrıca demir ve kalsiyum kaynağıdır. Semizotunun tüm faydaları haberimizde...
Semiz otunu salatalarda kullanmak mümkün. Ayrıca ıspanakla yapılan yemeklere ve çorbalara lezzet katar.
Semizotunun Faydaları Nelerdir?
Semizotunun sağlığımız için pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları:
Kalbi koruyor: Semizotu, doymamış yağ asitleri, özellikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu sayede kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir ve kan dolaşımını hızlandırır.
Kötü kolesterolü düşürüyor: Semizotu, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynar.
Hastalıklardan koruyor: Semizotu, bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korur.
Kanserin beslenme tedavisinde öneriliyor: Semizotu, antioksidan ve antiinflamatuar etkisinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
Böbrekte kum ve taşı döküyor: Semizotu, idrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahiptir. Böbrekteki kumu ve taşı döker, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterir.
Kabızlığı önlüyor: Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önler, bağırsakları çalıştırır.
Yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi geliyor: Semizotu, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi gelir. Bilişsel fonksiyon ve büyüme, gelişmeyi destekler.
Formda kalmaya yardımcı oluyor: Semizotu, düşük kalori ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerinin dengelenmesini sağlar, formda kalmaya yardımcı olur.
Cildi ve gözü koruyor: Semizotu, ciltte kuruluk gibi sorunlara fayda sağlar, içerdiği A vitamini sayesinde göz problemlerine karşı da koruyucu etkiye sahiptir.
Semizotu Nasıl Yetiştirilir?
Semizotu tohumdan çoğaltılan bir bitkidir. Tohum toprağın çok derinine inmeden 0.5 cm. altına ekilip toprak örtülür ve sulanır. 3 günde bir suladığınız da kısa sürede yeşil yaprakları görünmeye başlayacaktır.
Semizotu yetiştirmek de bakmak da çok zorlu değildir. Çünkü semizotları özelliklerinden ötürü tohum döktükleri bir dönem geçirmektedir. Otomatik şekilde toprağa düşen semiz otu tohumu yeni semizotlarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Semizotunu ekim yaparken özen göstermelisiniz. Büyük şehirlerimize yakın yerlerde ticari, kültür çeşidi kullanılmaktadır. Diğer bölgelerimizde daha çok yabani formu kullanılmaktadır.
Semizotu suyu seven bir bitkidir. Toprağının kurumasından kısa süre içerisinde etkilenmektedir. Özellikle düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Semizotu bakımında iki ya da üç günlük periyotlarda sulama yapılması gerekmektedir.
Ancak sulama yapılmadan önce toprağın nem oranının kontrol edilmesi de gerekmektedir. Hava koşullarına göre bazı dönemlerde su ihtiyacı azalabilmektedir. Fakat böyle anlarda su miktarını daha az ayarlamak semizotlarının çürümelerine mani olmaktadır.
Semizotu üretimi yaparken en önemli konu yabancı otlarla mücadelenin gerçekleştirilmesidir. Neredeyse hiç hastalanmayan güçlü bir bitkidir. Çok dirençli olmasına rağmen yaprak bitleri tarafından saldırıya uğrayabilmektedir. Bu durumlarda, bu küçük böcekleri yok etmek için iyi bir özel ürün kullanmak yeterli olacaktır.
Semizotlarının büyüyebilmesi için kök çevrelerinde yabani otların olmaması gerekmektedir. Büyüyen semizotlarının koparılması da ayrı bir dikkat istemektedir. Çünkü yanlış şekilde koparmalar köklerin çıkmasına yol açmaktadır.
Bundan ötürü hazır hale gelen yapraklar nazik bir şekilde dallara zarar verilmeden kırılmalıdır. Bu konuda en iyi yöntem makasla kesmektedir. Böylelikle aynı daldan yeni semizotlarının türemesi de mümkün olacaktır.