Aylık 30 bin TL veriyorlar ama çalışacak adam bulamıyorlar.. Köylülerin isyanı sürüyor..
Sivas’ta büyükbaş hayvan sahipleri, yüksek maaş tekliflerine rağmen çoban bulamadıkları için zor durumda. Köydeki 200 ineği sırayla yaylıma çıkaran köylüler, eskiden çobanlık yapmak için yalvaranların şimdi bu mesleği terk ettiğini söylüyor. Detaylar haberimizde..
Sivas’ta büyükbaş hayvan sahipleri, yüksek maaş tekliflerine rağmen çoban bulamadıkları için zor durumda. Köydeki 200 ineği sırayla yaylıma çıkaran köylüler, eskiden çobanlık yapmak için yalvaranların şimdi bu mesleği terk ettiğini söylüyor.
Çobanlık Mesleği Yok Oluyor
Türkiye’de hayvancılık sektörü gelişirken, çobanlık mesleği ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan büyükbaş hayvan sahipleri, hayvanlarını otlatacak çoban bulmakta güçlük çekiyor. Aylık 30 bin TL gibi yüksek bir ücret teklif edilmesine rağmen, çoban olmak isteyen yok.
Köylüler Nöbet Sistemiyle Hayvanları Yaylıyor
Sivas merkeze bağlı Gaziköy beldesinde yaşayan köylüler de bu sorunu yaşıyor. Köydeki 200 ineği sırayla yaylıma çıkarmak zorunda kalan köylüler, kendi aralarında nöbet sistemi kurmuş. Herkes sırayla hayvanları meralarda otlatıyor. Çobanlık sırası gelen Hüseyin Kovlak, “Sığır güdüyoruz, çoban bulunmuyor. Sırası gelen yaylıma çıkıyor. 2 ineği olan 1 gün, 4 ineği olan 2 gün yayıyor. Toplam 200 tane ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için köylüler olarak sıraya dizdik. İnek başı bin lira verdik yine bulamadık. 200 inek aylık 30 bin TL yapar, yine bulamadık” diyor.
Eskiden Yalvarıyorlardı, Şimdi Kimse Yüzüne Bakmıyor
Köyün eski muhtarı Bilal Çekiç ise, muhtar olduğu dönemde çobanlık yapmak için yalvaranların şimdi bu mesleği terk ettiğini anlatıyor. Çekiç, “1999 yılında muhtar seçildim. Çoban bana yalvarıyordu köyün hayvanlarını yaymak için. 2004 yılından bu yana çoban bulamıyoruz. Köyün malı sırayla yayılıyor. Bunları hiç kimse yapmıyor. Eskiden çobanlık veya bekçilik için bana yalvarıyorlardı. Şimdi ise yapmak istemiyorlar. Çok yüksek de paralar veriliyor. Benim zamanımda bu hayvanları 1 buçuk teneke buğdaya yayıyorlardı. Şimdi ise kimse yüzüne bakmıyor” diye konuşuyor1.
Çobanlık Neden Tercih Edilmiyor?
Çobanlık mesleğinin tercih edilmemesinin birçok nedeni var. Bunlardan bazıları şöyle:
- Çobanlık zor ve meşakkatli bir iş. Hayvanları sabahın erken saatlerinde yaylıma çıkarmak, akşama kadar onlara bakmak, hava şartlarına göre giyinmek ve beslenmek gerekiyor.
- Çobanlık sosyal hayattan uzaklaştırıcı bir iş. Çoğu zaman köyden uzakta kalan çobanlar, aileleriyle ve arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanıyor. İnternet ve telefon gibi imkanlara da ulaşamıyorlar.
- Çobanlık eğitim seviyesini düşürücü bir iş. Çoban olmak isteyenlerin okul hayatından vazgeçmesi gerekiyor. Bu da onların gelecekteki meslek seçimlerini ve kariyerlerini olumsuz etkiliyor.
- Çobanlık saygınlık kazandırmayan bir iş. Toplumda çobanlık mesleği, düşük gelirli ve eğitimsiz kişilerin yaptığı bir iş olarak algılanıyor. Bu da çobanların kendilerine olan güvenlerini ve özsaygılarını azaltıyor.
Çobanlık Mesleği Nasıl Canlandırılabilir?
Çobanlık mesleğinin yok olmaması için bazı önlemler alınması gerekiyor. Bunlardan bazıları şöyle:
- Çobanlık mesleği devlet tarafından desteklenmeli ve teşvik edilmeli. Çobanlara sosyal güvenlik, sağlık sigortası, emeklilik hakkı gibi imkanlar sağlanmalı.
- Çobanlık mesleği eğitimle birlikte yürütülebilmeli. Çobanlar, hayvan sağlığı, beslenmesi, ırk geliştirme, doğal afetlere karşı önlem alma gibi konularda eğitim almalı. Ayrıca uzaktan eğitim imkanlarından da yararlanmalı.
- Çobanlık mesleği teknolojiyle uyumlu hale getirilmeli. Çobanlar, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi cihazlarla donatılmalı. Hayvanların takibi, sayımı, sağlığı gibi konularda teknolojik araçlar kullanılmalı.
- Çobanlık mesleği toplumda saygınlaştırılmalı. Çobanların yaptığı işin önemi ve değeri anlatılmalı. Çobanlar, kültürel mirasın koruyucuları ve doğal çevrenin dostları olarak tanıtılmalı.